Vaalikone aliarvioi älykkyyttäsi

Ihminen viisastuu vanhetessaan.

Vaalikoneet aliarvioivat sekä ehdokkaiden että äänestäjien älykkyyttä. Ainoat, joiden älykkyyden ne osoittavat ovat toimittajat, jotka tekevät kysymykset.

Arvoasioissa kysytään jotain homoista. Ilmastoasioissa maksatko lentosakkoa. Ruokajumaluus tyypittelee sinut lihaksi tai leseeksi.

Vastaukset kerätään ja ehdokas ammutaan pisteeksi nelikenttään. Nelikenttään isketään jokaisen ehdokkaan piste. Tulos on kamalampi kuin Eduskunnan Ulkoasianvaliokunnan taulutaide.

Nelikentistä tehdään uutisia, joita ne eivät ole. YLE uutisoi omansa, Pääkaupungin Pravda omansa, Animaliat, Sotet ja Setat omansa.

” Hyvää iltaa, YLE vaalikoneen mukaan vihreät ovat liberaalimpaa kuin…” . Nollauutista Raatikaisen tuutista Sinun verorahoillasi.

Eihän vaalikoneilla mitään haluta selvittää, vaan ajaa julkaisijan asiaa ja agendaa. Ehdokkaan halutaan lupaavan jotakin ja sitten vaalikauden mittaan katsotaan, kuka mitäkin sanoi silloin joskus johonkin typerään monivalintakysymykseen.

Ehdokkailla rahastetaan ja ratsastetaan. Mainokset myydään ja algorytmit mitataan. Klikkaa. Ei puutu kuin bingopalkinto.

Avoimiin perusteluihin kukin voi tilittää ilmastoahdistuksensa, jolla voi oikeuttaa lintsaamisen. Kai ilmastoahdistuksesta pian saa sairauslomaa. Tähän kohtaan hyvä ihminen haluaa muistuttaa ottavansa ilmastoasiat vakavasti, etteivät luttanat loukkaannu Punavuoressa.

Näiden vaalien vaalikoneet tulevat olemaan julkaisijoidensa mukaan kaikkien aikojen suosituimmat. Kävijämäärät ovat yhtä suuria kuin uuden Miss Peppu- Brasilian kuvat Iltalehdessä. Mitä siitä pitäisi päätellä? Ja kenestä. Miljoona kärpästä ei voi olla väärässä…

Elämänkokemukseni suomalaisissa olosuhteissa on tämä:

” Jos on kunnon saarnamies, kirkko on täynnä. Jos on puhelahjainen poliitikko, torit pullistelevat.”

Vaalikone aliarvioi sinua ja pelaa kysyjän pussiin . Hillot jää Hesarille.