Pyrsseli on puuhamaa

Kun palasin EU-parlamentista Suomen Eduskuntaan Jytkyvaaleissa 2011, olin melko varma, että Pyrsseliin en enää palaa. Toisin kävi, ulkoministerinä  palaan Pimeyden ytimeen kuin koira oksennukselle, kuten Sanassa sanotaan.

Suunnittelin Jytkyn  Pyrsselissä. Ennen sitä, eikä sen jälkeen , ole omaa aikaa juuri ollut. Ja aikaa ihminen tarvitsee, tuumatakseen ja ymmärryksen lisäämiseen.

Minulla oli hyvät avustajat. Käytännön homma toimi. Olen siitä kiitollinen. Hyvät avustajat minulla on nytkin. Lojaalisuus on tärkeintä. Muun oppii. Tapasin tänään Pyrsselissä vanhoja ystäviä, jotka ovat jääneet Europarlamenttiin, Love Boatiin, töihin. Nämä ystävät ovat korvaamattomia. Ihmisinä ja tietolähteenä.

En ole ainoa euroskeptikko , joka on saanut oppia Euroopan Unionissa. Olin EFD- ryhmän työvaliokunnan puheenjohtaja, ryhmän puheenjohtajana hääräsi muuan Nigel Farage, joka ensimmäisenä eurooppalaisena politiikkona tapasi Donald Trumpin presidentin vaalien jälkeen. Hän hymyili kilpaa auringon kanssa. Älykäs ärsyttäjä, lyömätön seuramies. Vieläkin naurattaa. Nigel on matkalla uusiin seikkailuihin.

Pyrsseli on puuhamaa. Myös myönteisessä mielessä, Opin täällä paljon ja opin tuntemaan paljon mukavia ihmisiä. Kaikista porukoista. En koskaan seurustele vain samanmielisten kanssa.

Tuskin minussa mikään vialla on…vaikka täytyy myöntää, että tämä Pyrsselin reissu on paitsi hyödyllinen myös mukava. Kun tulin kaupunkiin vierastin lattekahvin hajuisia poskisuudelmia. Nyt nekin sujuu. Paremmin kuin toripuluilta.

Pyrsseli myös opettaa. Ulkoministerinä ja puolisosiaalisena luonteena olen taas saanut korvaamatonta oppia. Kannattaa kuunnella, kun oppia on tarjolla. Ei tämä kuitenkaan mikään taivas ole. Yksi pätkä ohdakkeisella polulla.

Kyllä minä näissä Pyrsselin peilisaleissakin pärjään, vaikka mikään ei voita kunnon vanhan ajan puhekeikkaa torilla. Kun nämä osaa nöyrästi  oppimalla yhdistää, voi politiikassa vähän pärjätäkin.

Voiko EU jatkossa pärjätä? Kyllä voi. Kahteen kysymykseen täytyy löytyä vastaus: kasvuun ja sitä myöten työpaikkoihin ja turvallisuuteen. Nämä ratkaisevat ja ne ovat tärkeitä. Suomelle ja minulle.