Olin Turkissa virallisella vierailulla. Puhuin Turkin suurlähettiläspäivillä ja tapasin keskeiset politiikan vaikuttajat.
Keskustelin Presidentin, ulkoministerin, pääministerin ja Eurooppa- ministerin kanssa. Tapasin myös opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä paikallista mediaa.
Olen aina ollut sitä mieltä, että keskustella pitää. Turkki on yksi Euroopan kohtalon kysymyksistä. Ei ole samantekevää, millainen Turkki on ja kenen kanssa se tekee yhteistyötä ja käy kauppaa.
Suomen vienti Turkkiin oli yli 700 miljoonan euron arvoinen ja Turkissa lomaili viime vuonna pitkälti yli 100.000 suomalaista. Hyvät välit on meidän oma etu.
Syyrian sota on aiheuttanut , yhdessä Irakin kriisin ja ääri-islamilaisen Isisin kanssa ennennäkemättömän pakolaistilanteen ja valtavan epävakauden alueella, joka heijastuu Eurooppaan.
Turkissa on yli 3 miljoonaa pakolaista, joista noin 800,000 on lapsia. Pakolaissopimus Turkin ja EU: välillä on sekä vaikea että välttämätön. Kuka meistä haluaa patoluukut auki ja Eurooppaan miljoonia pakolaisia lisää?
Toin puheissani ja tapaamisissani esiin myös Turkin ihmisoikeusongelmat, sananvapauden rajoitukset ja mahdollisen kuolemanrangaistuksen palauttamisen. En lakaise ongelmia maton alle, mutta en kulje maailmalla räksyttämässä vaan etsimässä ratkaisuja. Suomea kuunnellaan ja arvostetaan.
Maanantaina Brysselissä kerron tilannekatsauksen ministerikollegoille. Raportit menevät myös Eduskunnan Ulkoasian- ja Suurelle valiokunnalle ensi tilassa.
Olen käytännönläheinen poliitikko. Etsin ratkaisuja. Osaan myös olla hauska ja kärjistävä. Molempia puolia tarvitaan. Tosiasia on nyt se, että maailma Suomen ympärillä kuohuu, emmekä selviä siitä panemalla päätä pensaaseen. Siksi toimin. Suomen hyväksi.
Sanoin aikanaan, että Missä EU, siellä ongelma. Ei ole mennyt paljon pieleen.
Asiat voivat mennä aina huonommin.
Missä EU, ei missään!
Suomen pitää aina olla mukana, omana itsenään , omalla panoksellaan.
Elämme reaalimaailmassa, siksi toimin realistisesti. Periaatteista ei tingitä, eikä lyödä päätä seinään.