Stalingradin viemärit

Pistin juuri kirjan kannet kiinni. Luin Sampo Terhon pääteoksen Stalingradin viemärit. Se on 900- sivuinen järkäle, joka kertoo kahden veljeksen tarinan Natsi- Saksassa.

Kirja ilmestyi kaksi viikkoa sitten ja minulla meni sen lukemiseen runsas viikko. Kritiikkejä ja arvioita en ole lukenut tai nähnyt.

Kirjoitan tuoreet tuntemukseni.

Kyseessä on merkkiteos. Suuri osa meistä ei saa sitä luetuksi ja tuskin kukaan kirjoitetuksi.

Työmäärä on tolkuton, jälki palkitsee lukijan. Tämä ei ole viihdettä, vaikka sen parissa viihtyykin. Tunteja toisensa perään.

Jokainen teos valmistuu lukijansa päässä. Sinne tämä jättää jäljen  – uran, joka ei unohdu, eikä kasva umpeen.

Mikään ihmisen rakentama ei ole kestävää. Historian roskatunkiolla makaavat sekaisin sekä kansallissosialisti että kommunisti. Tuhonsa tehneinä, mutteivät lajinsa viimeisinä.

Miten poliittinen hulluus alkaa? Katkeruuden siemenestä.

Kaava on yksinkertainen, mutta vaikuttava: Sinä kärsit, se ei ole sinun syytäsi, me kerromme, kenen syytä se on.

Tämä maailma on täällä tänään. Totalitarismi etsii uudet vaatteet samalle aatteelle, vihalle, halveksunnalle ja väkivallalle. Tämä ei ole minkään puolueen yksinoikeus, eikä mikään puolue ole täysin vapaa tällaisista ajattelijoista.

Elämme aikaa, jossa tätä menoa sosiaalisen median  ja algoritmien jauhettavaksi politiikkaan lähtevät enää psykopaatit ja tomppelit. He tilaavat laskun sinulle ja sinä maksat. Kun tavalliset, järkevät ihmiset jättävät politiikan, tilalle tunkevat yhden totuuden toitottajat. Jälki on sen mukaista. Katso Suomea ja katso maailmaa. Kahtiajako syvenee – erotus levenee.

Sampo Terho kirjoittaa terävästi, kuljettaa tarinaa, yksityiskohdat ruokkivat lukijan mieltä, iso kuva kulkee taustalla. Nämä veljekset ja muut kirjan fiktiiviset hahmot ovat voineet olla olemassa. Hitler, Goebbels, Göring, Röhm ja koko natsilauma tekivät itsestään kuolemattomia – he elävät painajaisissamme.

Tämä kirja todella kannattaa lukea. Se ei päästä sinua helpolla, ole sen arvoinen, ettet halua helpolla päästä.

Vahva lukusuositus.