Kokoomuksen jalka osui lankulle

Minä en äänestä kokoomusta.

Petteri Orpo ansaitsi tämän voiton.

Tunnen miehen pitkältä ajalta.

Erityisen hyvin mieleen on jäänyt,  kun Euroopan laajuisen pakolaiskriisin aikana syksyllä 2015 ja alkuvuodesta 2016 myös Venäjän vastaisille raja- asemille Sallassa ja Rajajoosepissa ilmestyi turvapaikanhakijoita. Venäjä testasi Suomea.

Tilanne oli hankala. Asia oli sekä minun että Petterin työpöydällä. Vastinparina minulla oli ulkoministeri Sergei Lavrov ja Petterillä, joka tuolloin toimi sisäministerinä , FSB:n ( KGB ) päällikkö Aleksandr Bortnikov.

Istuimme Petterin kanssa alas lukemattomia kertoja. Saimme asiat kuntoon. Onnistuimme yhteistyöllä. Syntyi luottamus. Sitä arvostan.

Kokoomus voitti vaalit kahdesta syystä. Heillä oli uskottavin talousohjelma ja vaihtoehto lettipäähallituksen velkapolitiikalle.

Toinen syy on onnistunut ehdokasasettelu lähes joka vaalipiirissä  ja kunnon rahoituksen mahdollistama näkyvä vaalikampanja.

Lukuisten onnistumisten erityisesti Oulun ja Uudenmaan vaalipiirit keralla mainitaan isoin möhläys; Vaasan  vaalipiiri, siellä lisäpaikka jäi muutaman sadan äänen päähän reviirin vartioinnin takia.

Ulosjätetty, persuhenkinen Petri Salo olisi ottanut nuo puuttuvat äänet Persujen potista. Kokoomus olisi saanut lisäpaikan, jonka olisi menettänyt RKP.

Tulos on silti loistava. Petteri selätti epäilijät, joita oli omassa porukassa liiankin paljon, valmiina lapinleukujensa kanssa. Nyt on pelkkiä ystäviä, ministerilistan julkistamiseen asti.

Petteri tietää pelin hengen. Hän on ammattimies. En käy neuvomaan. Sanon mielipiteeni.

Ratkaisu on tehtävä SDP: n ja Perussuomalaisten välillä. Molemmissa tapauksissa juhlat loppuvat, taloustilanne on karmea ja pahenee. USA ja Eurooppa  ovat uuden pankkikriisin kynnyksellä ja Suomen talous tilttaa.

Pääministeri päättää.

SDP: n talouslinjalla ei tästä selvitä. Kansa hyväksyy silti sinipunan ja kompromissit, jos kaverina ovat RKP ja KD. Kaikki nämä pärjäsivät hyvin vaaleissa.

Jos mukaan tungetaan vihreät, Kokoomus on kusessa. Silloinhan taas enemmistö velkahallituspuolueista on taas vallan kahvassa. Persujen ja Kepun oppositio olisi…armoton.

Persujen, RKP: n ja KD: n kanssa enemmistö riittää ja se on vaalivoittajien hallitus. Sille on oikeutus. Siihen ilo sitten jääkin.

Persujen puoluetoimiston partamaurit ovat jo antaneet tyylinäytteensä. Puoluesihteeri on rasite jo omienkin mielestä ja työmiehen tiistaina ilmestyvät muistelmat kertovat,  mikä on tyyli ja sävellaji. Ettei tule yllätyksenä. Sama puolue kuin 2017 jälkipuolella.

Joka tapauksessa Kokoomuksen ja Petterin tulos on hyvä ja kova. Ammattitaidolla tehty. Tykkäsit tai et.