Moitteet eivät kelpaa

Taitaa olla vaalit tulossa.

Suomen kansa on aina arvostanut järkevää ja yhteistyöhakuista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

En tässä arvioi Tasavallan Presidentin toimintaa muuten kun toteamalla, että hän on kuluneena vuonna tavannut kahdenvälisesti USA:n, Venäjän ja Kiinan presidentit. Heidän puheilleen monet menisivät,  jos pääsisivät. Vaikuttavaa.

Kirjoitin plokissani 18.9 Matti Virtasen  innoittamana toiminnastani siihen asti. Ne pysykööt pohjana ja perustana.

Olen aistinut, toisin kuin eräät presidenttiehdokkaat ja oppositiopuolueet, että Suomen kansa on tyytyväinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitoon.

Olen aloittanut koulukiertueen radikalisoituminen estämiseksi. Tikkurilan lukion tilaisuus oli menestys. Jatkan kiertuetta ensi keskiviikkona Espoossa. Käyn vielä ennen vuodenvaihdetta helsinkiläisessä  koulussa. Olen jo lupautunut lähtemään Pohjois- Karjalaan. Koulu on vielä hakusessa.

Parin viime viikon aikana olen käynyt mm. Egyptissä, Myanmarissa ja  Intiassa. Sanoisin, että melko lailla ajan valtimolla , kun viime aikaisia tapahtumia katsoo. Olen vienyt Suomen kannat isäntien tietoon. Avannut ovia, sulkeutumisen sijasta.

Tapasin Egyptissä sekä presidentin että ulkoministerin. Puhuin yliopistolla ja tapasin Koptikirkon Paavin. Terrorin vaara oli ilmeinen.   Sille ei kuitenkaan antauduta.

Myanmarissa tapasin paitsi Valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin, myös varapresidentin, liikenneministerin, uskonnollisten yhteisöjen edustajia, poliittisten puolueiden edustajia mukaanlukien noin yhdeksän vuotta vankilassa istuneen poliitikon.

Avasin myös Suomen suurlähetystön Myanmarissa. Myanmar on kehitysapumme kohde. On tärkeää, että katsomme tarkasti avustusrahojemme perään.  Tapasin myös maassa toimivia suomalaisia. Juhlistimme vastaanotolla Suomen itsenäisyyttä. Hienolla tavalla. Saimme runsaasti julkisuutta maan mediassa.

Osallistuin Myanmarissa ASEM- kokoukseen ja minulla oli kahdenväliset tapaamiset mm. Bangladeshin ja Vietnamin ulkoministerien kanssa sekä varaministeritason tapaamiset Etelä- Koreasta ja Uudesta-Seelannista.

Intiassa tapasin ulkoministerin ja varaulkoministerin. Vein myös vierailukutsun Intian pääministerille. Kävimme perusteelliset ja hyvät keskustelut myös taloudesta ja koulutuksesta. Kastilaitoksestakin puhuttiin.

Osallistuin ja pidin Suomen puheenvuoron kansainvälisessä kyberkonferenssissa. Annoin ylös neljä haastattelua Intian lehdistöön, joista osaa on referoitu Suomessa tänään.

Muutama viikko sitten tein yhteisvierailailun Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa Makedoniaan ja Serbiaan. Ei sellaisiakaan ennen ole ihmeemmin viljelty.

EU- maiden ulkoministerien kanssa olen tekemisissä joka viikko.  Suomi meni mukaan Pysyvään Rakenteelliseen Yhteistyöhön EU: ssa. Saatiinpahan sekin vihdoin maaliin. Viimeksi saimme lobattua hyvän suomalaisen Olli Ruudun EDA: n varajohtajiksi.

Vierailukutsuja on peukalohangallinen. Tuskin niitä kohteliaisuussyistä lähetetään. Suomi kiinnostaa.

Minua on arvosteltu Lännen Mieheksi. Mikä siinä, tuskin minä kuitenkaan  John Wayne olen, Coltit vyöllä. Kutsu Trumpin rukousaamiaiselle tuli pari viikkoa sitten. Aion osallistua.

USA: n ja Venäjän ulkoministerit olen tavannut puolen tusinan kertaa. Aina on ollut ajankohtaista asiaa mustasta hiilestä, Ukrainasta ja Syyriassa kahdenvälisiin kysymyksiin.

Eli sana on vapaa, vaikka moitteet eivät kelpaa. Hyvä on, että ulkopolitiikasta keskustellaan. Faktat on hyvä tuntea. Ymmärrän sen, että presidentinvaalit aiheuttavat profiloitumisen tarvetta.

Kansa  tuntuu olevan tyytyväinen ulkopolitiikan hoitoon.

Eikä syyttä.