Johtaja tukee alaisiaan

Johtaminen on taito- ja tahtokysymys.

Ministeriöt ovat päällikkövirastoja. Se tarkoittaa sitä, että ministerillä on todellista valtaa, joka ei voi olla mielivaltaa.

Historia antaa tuomion jokaiselle ministerille omasta toiminnastaan. En sitä kohdaltani pelkää.

Johtamisen tulee olla strategista. Minulla oli viisi prioriteettia ja hallitusohjelma , joiden mukaan mentiin. Lisäksi käytettiin tervettä järkeä muuttuvissa olosuhteissa.

Johtaminen ei voi tempoilua. Kun annetaan tehtävä, sen jälkeen annetaan toimijoille tuki ja mahdollisuus onnistua.

Mikromanageeraus ei kuulunut tapoihini. En pommittanut avustajiani saati henkilökuntaa sen paremmin aamu- kuin iltasulkeisilla. Luotin ja luottamus tuli takaisin hyvänä työnä.

Minua ei tarvinnut pelätä.

Kirjassani käyn läpi neljää hyvää vuotta Ulkoministeriössä.

Nina Nordström ja Merja Lahtinen johtivat yhteistoiminnassa muiden toimijoiden kanssa Suomen puheenjohtajakautta, sen valmisteluja ja läpivientiä, Euroopan Neuvostossa.

Jälki oli erinomaista. Tehtävä oli oli kaikkea muuta kuin helppo. Venäjä oli jäähyllä ja Neuvoston talous matkalla kohti peräseinää. Turkki ja Ukraina poreilivat päivittäin.

Ministerille kuvattiin tilanne, yhdessä laadittiin strategia ja virkamiehet toteuttivat sen viimeisen päälle. Loistavaa työtä.

Onnistuminen edellytti sitä, että ministeri ei sählännyt yksityiskohdissa, eikä hermoillut julkisuudessa, vaan antoi tukensa, kun sitä tarvittiin, kysyi neuvoa ja sai niitä.

Europpan Neuvoston kokousten kyselytunnit eivät olleen ihan helppoja nakkeja. Valmistautumattoman olisi käynyt huonosti. Minut prepattiin hyvin  ja tein kotiläksyt.

Saavutimme tavoitteet. Virkamiehet antoivat ministerin onnistua. Itse asiassa Ulkoministeriössä on sellainen tapa, että ministeri halutaan näyttää hyvässä valossa, arvostin sitä.

Täältä emeritus puolelta ei tee mieli huudella saati neuvoa.

Kun annoin virkamiehille tehtäviä, tuin heitä, silloinkin ja etenkin silloin, kun kritiikki oli kovaa. Kutsun sitä johtamiseksi.

Metsä vastasi niin kuin sinne huusi, tekemällä työt hyvin.

Politiikkaan minulla ei ole ikävä, mutta nyt kirjaa kirjoittaessa ajat ministeriössä tulevat uniin, eivätkä ne ole painajaisia.

Hyvää uutta vuotta kaikille. Etenkin johtajille, jotka olette vastuussa alaisistanne ja heidän hyvinvoinnistaan.