Tiukka kisa- mikä ratkaisi?

Alex Stubb voitti. Onnea ja siunausta.

Olin eilen Iltalehdessä Jarmo Korhosen kanssa vaaliasiantuntijana.

Kokenut kaiken tietää ja vaivainen kaiken kokee.

Tulos on läpi Suomen todella tasainen. Kolme isoa eroa oli, josta yksi ratkaisi enemmän kuin muut.

Stubb voitti Uudenmaan reilusti ja Haavisto Helsingin reilusti. Nämä käytännössä kumosivat toisensa. Haavistolle jäi näistä muutamien tuhansien äänten etumatka.

Vaasan vaalipiiri meni Stubbille 60.000 äänen erolla. Siellä on kolme merkittävää puoluetta. Perussuomalaiset , Keskusta ja RKP.  Alue On myös Suomen Bible- belt. Kaikista muista vaalipiireistä yhteensä tuli se vajaan 40.000 lisäero- Stubbille.

Puoliso- kysymyksellä oli merkitystä, vaikka  sitä on poliittisesti epäkorrektia sanoa. Vaali ratkesi annettuihin ääniin. Maaseudulla äänestysprosentti romahti monin paikoin. Se vaikutti vaalin tulokseen, mutta voittaja pysyi samana.

Stubb nähdään kokoomuslaisena, mutta  Haavistoa ei nähty vihreänä. Tunnen nämä molemmat liberaalit hyvin. He ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan ammattimiehiä. Siinä tasaväkisiä.

Vaalit ratkesivat muihin kysymyksiin kuin Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tunteeseen. Sympatiaan ja antipatiaan. Siihen ruttoon ja koleraan. Riittävän moni valitsi tautinsa.

Kolmasosa äänioikeutetuista äänesti Stubbia, kolmasosa Haavistoa ja kolmasosa ei äänestänyt lainkaan. Annetut äänet ratkaisevat.

Jos et äänestä, sinua ei lasketa.

xxx

Kokoomuksen mainehallintaosasto on jo liikkeellä. Halailu jatkuu.

Ikään kuin konservatiiveja ei maassa olisikaan. Kyllä heitä on. Monenlaisella motiivilla varustettuja.

EU- kriittisiä on satoja tuhansia. Heistä valtaosa nukkui maakunnissa toisella kierroksella. Pienempää pahaa äänestivät uurnille lähteneet. Muista syistä.

EU- vaalien äänestysprosentti jää alle 40, jos vaihtoehdot ovat samankaltaiset kuin nyt vaalien toisella kierroksella. Sehän ei vallan kammareissa haittaa, koska paikat jaetaan osallistujien kesken.

Ilman kunnon EU- kriittistä listaa, sorateiden varsilla äänestysprosentti puolittuu.