Presidenttipeli lämmittelyvaiheessa

Olin kaksi kertaa presidenttiehdokkaana ja kerran presidenttiehdokkaan vaalipäällikkönäkin . Tiedän asiasta.

Lämmitysöljyt on ajettu.

Vaaleista tulee kiivaat.

Annan jokaisesta ehdokkaat subjektiisen objektiivisen luonnehdinnat, koska olen tavannut heidät moneen kertaan.

Kaikista voin sanoa, että hienoa, kun laitatte itsenne alttiiksi. Kampanja on  enimmäkseen epäkiitollinen ja raaka etenkin läheisille.

Alex Stubb on kuin luotu herraksi. Mainettaan parempi. Kamala arvoliberaali. Oppinut, kasvanut ja kehittynyt. Hallituksessa näin miehen kaikki puolet, niissä oli enemmän hyvää kuin huonoa. Jopa yllätyin. Kokoomusta mahdollisimman pienellä koolla ja mahdollisuudet voittaa.

Olli Rehn. Pätevä. Osaa, on sitkeä, kokenut ja kansainvälinen. Liberaali. Se ärsyttää minua, muttei tarpeeksi. Saattaa olla porukan paras kyseiseen hommaan. Pisti oman uransa katkolle aikanaan Alpo Rusia auttaessaan. Kertoo hyvää luonteesta. Ei osaa itseään kehua, edes aiheesta.

Jutta Urpilainen uhrautuu, koska rakastaa SDP: tä. Jää jälkijunaan, kun aikataulu sakkaa. Harmi. Hyvä nainen. Kestävä ja pestävä. Hyvä pää politiikkaan. Inhimillinen.

Li Andersson. Tarpeellinen tässä vaalissa. Vaikea olisi äänestää, mutta voisin keskustella ja väitellä läpi yön. En pysty häntä pelastamaan, eikä hän minua. Uskon, että hän on sitä, miltä näyttää.

Jussi Halla- aho. Pisteet siitä, että vihdoinkin altistaa itsensä, vaikka tuskin tähänkään projektiin haluaa. Saattaa kokea saman kohtalon kuin minä 2012. Saa puolet puolueen kannatuksesta. Se ei kerro mitään poliittisen linjansa todellisesta kannatuksesta. Ei suostu muotteihin, eikä malleihin. Pelaa oman pelinsä niin kuin pitääkin.

Mika Aaltola. Oikea sitoutumaton. Tekee tälle vaalille suuren palveluksen. Eniten menetettävää ja voitettavaa. Saa kaikki kimppuunsa. Pärjää substanssissa. Poliittista kokemusta ei ole. Halutessaan voi perustaa noin kymmenen prosentin kannatuksen omaavan puolueen tämän vaalin jälkeen. ( paitsi jos voittaa). Siksi muille vaarallinen ja tulee tuntemaan sen nahoissaan mediaa myöden. Nollaa ei koskaan lyödä.

Sari Essayah. Varma. Puoliksi pakko olla ehdolla. Asetelma ei suosi, mutta osaa asiat. Voi vetää nyt kovempaa kuin aikoihin. Kristilliset arvot tulevat luonnollisesti, eivät väkinäisesti esiin.

Hjallis Harkimo. Jokeri, joka voi olla paineettomasti oma itsensä. Osaa puhutella nuoria. Kanavoituuko se ääniksi? Oman tiensä valinnut ja kulkenut. Muut pyrkivät vähättelemään, jota taktiikkaa en heille suosittele.

Paavo Väyrynen. Pelkään pahoin, että nyt kannattajakorttiurakka on liikaa kuten muillekin  puolueisiin lukeutumattomille Aaltolaa lukuunottamatta. Ei pahaa sanaa Paavosta.

Pekka Haavisto. Ennakkosuosikki. Vielä. Paha paikka. Ei kaksi ilman kolmatta. Osaisi homman hoitaa. Leppoisan kuoren alla vaativa ja pikkutarkka persoona. Väsymätön, lujatahtoinen. Kärsimätön pilkunviilaaja . Vihreä liike hupenee, on siitä jo ohi ja yli.

Ketäkö äänestän? Jotakin näistä. Ainakin ensimmäisellä kierroksella.