Herätkää nyt hemmetissä

Get over It. Tämän voi sanoa Brexitin vastustamiseen juuttuneille. Se tilanne ei miksikään muutu, mutta seuraukset näkyvät. Eikä kysymys on muutamasta tuhannesta jakeluauton kuljettajasta.

Jenkit lähti Afganistanista ja Eurooppa samassa syssyssä perähutlarissa peesaten. Kertoiko joku liittolaisille jotakin ja jos kertoi niin mitä? Ja, jos ei kertonut, niin miksi ei?

Joe Biden ei ole mikään Setä Joe, joka pitää liberaalin Euroopan puolta. NATO- maat ovat vuosikymmeniä matkustaneet USA: n siivellä, ilmaiskyydit akantappajassa ovat ohi.

Australian, USA: n ja Britannian AUKUS- yhteistyö ei voi tulla yllätyksenä Euroopalle tai sitten ollaan vielä enemmän pihalla, kun olen voinut kuvitellakaan.

Painopiste on nyt Kiinassa ( se tarkoittaa samalla, että se ei ole Venäjässä). Aukus on isompi juttu, turvallisuuspoliittinen tulivuorenpurkaus.

Eurooppalaiset poliitikot puhuvat Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisen ja syventämisen puolesta.

Mistä silloin pitää puhua? Saksan varustautumisesta.

Vai luuleeko joku, että Eurooppaa puolustetaan portugalilaisilla kabardiinihuosuilla tai belgialaisella vehnäoluella?

Ulkoministerinä yksi painopistealueeni olivat transatlanttiset suhteet, enkä silloin tarkoittanut maailmanlaajuista Kumbayaa vaan kaikkinaista kaapelointia kauppapolitiikkaa myöten.

Suuri osa yhteistyön syventämisestä on hukkunut Atlantin kuohuihin. Mihin katosi TTIP? Etelä- Kiinan meri on ajanut Pohjois- Atlantin ohi. Samaan aikaan jenkeillä on yksi toimiva jäänmurtaja…

Niin sanottu Five eyes- tiedustelu- ja turvallisuusyhteistyö on aivan ytimessä. Miten Eurooppa on siinä mukana? Kai meidän päättäjät tietävät, mikä se on?

Brexit- kiukuttelun sijaan on nähtävä asioiden iso kuva ja se ei ole, sitä kuinka Euroopan maat ottavat  lisää vastuuta Ranskan entisten siirtomaiden sisäisistä konflikteista Afrikassa.

HX- hanke. Jätän sanomatta.