Puola tuli apuun

Puolaa ei pidä ylenpalttisesti mollata. Puhun pitkästä kokemuksesta ja jonkinmoisella tuntemuksella. Olen tehnyt puolalaisten kanssa yhteistyötä toistakymmentä vuotta.

Ministerinä tapasin Puolan kollegoja jatkuvasti. Vierailin Puolassa kaksi kertaa ulkoministeritapaamisessa ja kerran NATO- kokouksessa. Hyvin tuloksin. Kauppakin kannattaa tehdä.

Puolassa on omat ongelmansa, mutta EU ja muut mollaajat tekevät ison virheen jatkuvalla kielteisellä otteella.

Epäkohdista saa ja pitää sanoa, mutta joku tolkku ja suhteellisuudentaju pitää säilyttää.

Kuka on enemmän auttanut ukrainalaisia vuosia jatkuneen sodan aikana kuin Puola?

Tänään valkovenäläinen pikajuoksija Kristina Tsimanovskaja on saanut poliittisen turvapaikan Puolasta, jonne myös matkaa aviomies. Muitakin ottajia olisi ollut. Hän valitsi Puolan.

Politiikassa hallinnot vaihtuvat ja niin voi käydä Puolassakin.

Olen sympatiseerannut Puolaa Solidaarisuuden ajoista asti. Johannes Paavali II: sta  nyt puhumattakaan. Kommunismin kaataminen alkoi Puolasta.

Jos puolalaisiin haluaa vaikuttaa, kannattaa neuvotella sitkeästi. Haukkumalla ja hyökkäämällä saa saman tuloksen kuin Natsi- Saksa ja Neuvostoliitto aikoinaan.

Suomen ei pidä heilua yli- innokkaasti tuomitsijoiden leirissä. Sama pätee muihinkin Visegrad- maihin. Talouskriisi ei saanut EU: ta hajalle. Ovat suomalaiset tomppelit todella sitä mieltä, että Puola pitäisi erottaa EU: sta?

Tänään Puola tuli apuun ihmisoikeusasiassa. Kehujen paikka , myös Suomesta vai miten on ulkopoliittinen johto.