Kepun muuri kuntavaalien kovin tulos

Äänestysprosentti laski. Se on ikävä tosiasia, joka vaikutti vaalitulokseen enemmän kuin mitään muu.

Seuraavassa viisi virkettä jokaisen eduskuntapuolueen vaaleista.

Kokoomus heijastelee hyväosaisten mielentilaa. Vaalivoitto tuli hyvän ehdokasasettelun ja onnistuneen kampanjan yhteisvaikutuksesta.  Puoli vuotta sitten sanoin, että Kokoomuksesta tulee suurin ja että Vartiainen on voittokortti. Simon Elo pääsi läpi Kokoomuksesta. ” Kasvattajarahat ” tai ainakin kahvit hyvästä miehestä maistuisivat.

SDP kaatui äänestysosanottoon ja miehiin. Karvaperseduunari ei enää pysty äänestämään tällaista työväenpuoluetta. Pääministeri Sanna Marin on valttikortti, joka kaipaisi rinnalleen tämän ajan Lauri Ihalaista. SDP ei ole punavihreä puolue, ainakaan jos haluaa vielä vaalit voittaa. Ministerikierrätys ja Antti Lindtman hallitukseen, muuten Persu vie Vantaalla eduskuntavaaleissa padasta pohjankin.

Kepun vihreä muuri pysyi pystyssä Kalajoelta Kuusamoon. Maalaisliitto ei ole valmis manan maille, uskokaa nyt jo hemmetissä, että liberaaleilla ette pärjää. Puheenjohtaja Annika Saarikko on nyt tupajäärien sankari ja syystä.  Rasvatkaa punamulta- akseli ja kukistakaa sinimusta- akseli. Vaalien kovin suoritus, syväkyykystä selkä suoraksi, ilman liberaalien myötävaikutusta.

Persusta tuli marsu. Uli uli ja seli seli. Vuosisadan paras murtopallo jäi piippuun ja putkeen. Toki selvä voitto ja se oli hyvän ehdokasasettelun ansiota, joka paikkasi puoluejohdon strategiset virheet. Ainoa tavoite pitää olla pääministeripuolueen paikka ja sen pitää näkyä puheenjohtajan naamasta.

Vihreät eivät pelastu ilmastopelottelulla. Täysin naisten varassa. Hengetön, ponneton, moralisoiva, tunteeton ja teknokraattinen. Ehdokasasettelu oli laiska. Porin valopilkku kannattaa tutkia ja monistaa.

Vasemmisto on väsynyt. Helsingin herrojen ja rouvien puolue, uutta elitismiä ja hifistelyä. Työväenpuolue ilman työväkeä. Menettänyt korpikuusien kansan ja heidän äänensä. Sadan valtuutetun tappio on  isompi kuin prosentti näyttää.

RKP: n tähti on Joakim Strand. Nuori mies, josta pitää tehdä RKP: n seuraava puheenjohtaja mahdollisimman pian. Kuntatulos oli kelvollinen, mutta parempaankin on eväitä. Hallituksessa liian kepeät salkut. Samaa rataa mennään kuin ennenkin.

Kristilliset onnistuivat Espoossa. Muut ilonaiheet Sari Tanus ja Aki Ruotsala. Päivi Räsänen ja Sari Essayah ovat kelpo politikkoja, mutta nyt ei keppi lentänyt toivotulla tavalla. Puolue tarvitsee uutta ryhtiä ja tahtia, neiti nuttura on väärä viesti. Vaikeaa, muttei mahdotonta.

Liike Nyt ei sytyttänyt. Pääkaupunkiseudun tulos pettymys, samoin isot kaupungit…mutta mutta kytyä on mm. Savonlinnassa, Kiteellä, Tohmajärvellä ja Kiuruvedellä. Alueiden kapinaan on sytykkeitä, enemmän kuin heti hoksaisi. Lisää ihmisiä näkösälle ja ehdolle. Markan suutarit ei saa jatkossa tehdä  kympin virheitä niin kuin Espoossa kävi.