Populistin pidätys

Aleksei Navalnyi palasi Moskovaan ja joutui heti tyrmään ja pian tuomiolle. Kun syyllinen tiedetään, rikos löydetään.

Venäläiseen populismiin perehtynyt tutkijatohtori Juha Lassila totesi jo kolmisen vuotta sitten, että Navalnyi on taitava populisti, joka edustaa ” venäläistä vennamolaisuutta ”.

Lassila oli oikeilla jäljillä.

Navalnyi on kokenut kovia ja on ilmeisessä hengenvaarassa.

Koko läntinen maailma, EU ja Suomi on vaatinut Navalnyin välitöntä vapauttamista. Populistin pelikirja toimii juuri näin. Minä vastaan muut. Muut on Venäjän eliitti, valtarakennelma.

Onko Navalnyi populisti? Näyttäisi olevan, ainakin menetelmät ja tapa tehdä politiikkaa on populistinen, mutta mitä me tosiasiassa tiedämme hänen poliittisista tavoitteistaan kuin sen, että hän haluaa istuvan presidentin Vladimir Putinin pois vallasta?

Navalnyi sain lyhyessä ajassa Suomessakin aikaan selkäydinreaktion. Ulkoministeri Pekka Haavisto istui puhelimessa ja EU- maiden yhteinen kannanotto oli asiallisesti selvä, kieliasultaan mieto.

Pääministeri Sanna Marin twiittasi kipakan ja selkeän kannanoton. Olisi mielenkiintoista tietää keiden kanssa hän puhui etukäteen ottaessaan kantaa pääministerinä Suomen puolesta.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö antoi haastattelun Helsingin Sanomille, jossa itse asia tuli selväksi. Puhe oli myös avatusta puhelusta Putinille. Sitä odottelemme.

Navalnyi katsoo olevansa kansan ääni. Huutavan ääni korvessa. Menetelmät ovat nykyaikaiset, sosiaalinen media. Voimakas vastakkainasettelu korruptoituneen valtarakenteen ja hänen välillä.

Kielenkäyttö ja ilmaisut ovat tarkoin harkittuja. ” Bunkkeripappa ” on verrattavissa Veikko Vennamon ” rötösherraan ”. Ilmaisuvoimainen, yhden sanan täsmäisku. Sitten vaan toistoa.

Länsi, mukaanlukien Suomi on nyt puolensa valinnut. Tämä tapahtui nopeasti ja jyrkemmän mukaan. Populismista päivittäin varoitteleva liberaali länsi tukee voimakkaasti itämaista populistia.

Ero muutaman vuoden takaisin Skripalin myrkytystapauksiin on selvä. Silloin yhteisiä kantoja viilattiin karkotuksineen päivätolkulla. Muistan sen hyvin, kun Uruguaystä käsin puhuin mm. Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa. Hän epäröi.

Ettei jää epäselväksi mitä minä emeritus- ulkoministerinä ajattelen Aleksei Navalnyin pidätyksestä. En sitä hyväksy.

xxx

Yhden sortin populisti, Donald J. Trump lähtee tänään Valkoisesta talosta. Viimeisenä päivänään hän armahti populististen menetelmien mestarin, Steve Bannonin.

Populistit puhuttavat siellä ja täällä.

Päivän teemaan sopivasti Perussuomalaiset nousi tämän päivän Helsingin Sanomissa julkaistun gallupin mukaan kärkisijalle.

Populismi. Kuollut ?