Tuliko tämä sinulle yllätyksenä?

Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietojärjestelmä on hakkeroitu. Teko on törkeä ja tuomittava.

Tuliko tämä sinulle yllätyksenä?

En ole koskaan liittynyt yhteenkään sosiaaliseen mediaan, mitä nyt tätä Plokia kirjoittelen ja on tämäkin muutaman kerran kaadettu.

Ihmiset antavat valtavat määrät itsestään tietoa vapaaehtoisesti. On jos jonkinlaista bonuskorttia ja monet hyväksyvät kaikki evästeet silmää räpäyttämättä.

Kun tulin ministeriksi tajusin, minkä riskin puhelimet, Ipadit, läppärit ja muut härpäkkeet tuovat tullessaan.

Lähdin  siitä, että kaikki minulle tullut ja minulta lähtevä viestintä voi olla jonkun nähtävissä ja saatavissa. Viestini olivat sen mukaisia. Salaiset asiat pidetään salaisina. Vanhat keinot ovat parempia kuin pussillinen uusia.

Ministerikaudellani Suomeen perustettiin hybridiuhkien keskus. Uudet uhkat on tunnistettava ja tunnustettava. Sähköiset verkot ovat riski, joka on hallittava. Täydellisyyttä voi tavoitella, mutta ei saavuttaa. Valitettavasti.  Kaikki mahdollinen on silti tehtävä.

Yhteiskuntien tehokkainta vahingoittamista on viranomaisten ja instituutioiden luotettavuuden kyseenalaistaminen.

Luottamuksen mennessä, menee kaikki.

Emme vielä tiedä, kuka tai keitä kiristäjät ovat.

Sen tiedämme, että tällainen toiminta ei ole ainutkertaista. Pahaa pelkään, että jatkoa seuraa eri muodoissa. Asiat menevät monin verroin hankalammaksi, jos/ kun tämäntyyppisiin tekoihin liittyy valtiollisia toimijoita.

Ihmiset ovat (vapaaehtoisesti) tehneet itsensä riippuvaiseksi sosiaalisesta mediasta. Syömättä voi olla päivän ja juomatta puoli päivää, mutta moni ei pysty olemaan irti somesta sitäkään vähää.

Paluuta entiseen tuskin on. Ihminen ei ole syyllinen siihen, että hän joutuu hyväksikäytön uhriksi.

Meidän itse kunkin kannattaa miettiä, missä sivuilla seilaamme selaimillamme ja mitä kaikkea itsestämme kerromme. Tindereitäkin miettisin pariinkin kertaan.

Huippukivaa ei ole jos huippukivat hakkeroidaan verkkoon.

Rosvot kiinni!