Duda voitti – Puola on ystävä

Puolan kansa on puhunut. Istuva presidentti Andrzej Duda on valittu uudelleen tehtäväänsä. Voittomarginaali oli puolisen miljoonaa ääntä. Voitto oli niukka, mutta selvä.

Puola on iso maa Euroopassa, johon kannattaa pitää hyvät suhteet.  Ulkoministeriaikanani  olin paljon tekemisissä puolalaisten virkaveljieni kanssa. Entinen kollega Witold Waszczykowski on nyt Puolan edustajana EU- parlamentissa. Kävin häntä tervehtimässä helmikuussa.

Puolan vahva mies on puoluejohtaja Jaroslaw Kaczynski. Hänet tapasin joulukuussa 2018. Viisas ja taitava sekä luja poliitikko. Puolalainen patriootti. Omakohtainen ja henkilökohtainen tapaaminen on käsitykseni perusta. 

Vaalien tulos kertoo siitä, että nykyhallitus on onnistunut talous- ja sosiaalipolitiikassaan ja voittanut useat vaalit peräkkäin. Tästä kirjoitin Populismi- kirjassani. Kannattaa lukea, kun haluaa tietää.

Suomen ja EU- maiden raportointia lukiessa luulisi Puolassa olleen jonkinlaiset ” homovaalit ”. Se ei pidä paikkaansa. Avioliitto on Puolassa miehen ja naisen välinen. Siitä puhuttiin, mutta ei se ollut ratkaisevia kysymyksiä. Mediaseksikäs se on. Tunteita tuottava.

Puola on Itämeren rantavaltioita. Meillä on paljon yhteisiä intressejä. Talouden ja politiikan puolella  on paljon mahdollisuuksia. Puola on myös NATO- maa, joka huolehtii velvoitteistaan.

Puolaa ei EU pompota, eikä muiden maiden mediat määräile.

Suomen ei kannata olla sormi pystyssä Puolaan päin vaan tehdä yhteistyötä. Ystävälle voi myös sanoa epäkohdista, jos niikseen tulee. Silloin kritiikkiä kuunnellaan.