Sana olkoon vapaa

Elämme poikkeusoloissa.

Elämäämme rajoitetaan monin tavoin – yhteiseksi hyväksi.

Sanotaan.

Pandemian suhteen uskon sen.

Sananvapauden suhteen en usko.

Vallanpitäjillä on aina tarkoitus kontrolloida muita ja siten vahvistaa, ylläpitää ja säilyttää valtansa.

Olen viime aikoina keskittynyt sanan-  ja uskonnonvapauden pohtimiseen ja puolustamiseen.

Se, joka kiviä louhii, se niihin loukkaantuu. Se tarkoittaa sitä, että omakohtainen kokemus auttaa epäkohtien havaitsemisessa ja saa aikaan toimintaa.

George Orwell kirjoitti aikanaan, isoveljestä, kaukovarjostimesta ja uuskielestä. Kuinka oikeassa hän olikaan!

Valta on kielessä. Kielen ja ilmaisun rajoittaminen on sinun vapautesi rajoittamista. Jos et puolusta vapauttaisi, menetät sen.

Orwell sanoi tähän tyylin; jos vapaus ylipäätään merkitsee yhtään mitään, niin sitä, että voit sanoa ihmisille sellaista, mitä he eivät halua kuulla.

Puhe voi olla myös loukkaavaa. Se pitää sietää ja kestää.

Läntisissä liberaaleiksi demokratioiksi kutsutuissa valtioissa elää satoja miljoonia ihmisiä. Meillä on viimeisinä vuosikymmeninä ollut varsin laaja sanan- ja uskonnonvapaus.

Tätä ollaan kovaa vauhtia kaventamassa erilaisella ” vihapuhe ”- lainsäädännöllä.

Satojen miljoonien ihmisten sanan- ja uskonnonvapautta ei helposti voi alistaa rauta- anturan alle. Päämäärän saavuttamiseen tarvitaan varoittavia esimerkkejä, syntipukkeja.

Erityisessä tähtäimessä ovat ympäri Eurooppaa ja läntistä maailmaa tahot ja ihmiset, jotka edustavat ns. klassista kristinuskoa.

Englannissa saarnaaja Franklin Grahamin esiintymistä yritetään rajoittaa. Ruotsissa aborttia vastustavia kätilöitä ei päästetä töihin. Suomessa valtakunnansyyttäjä tutkituttaa kansanedustaja Päivi Räsäsen vanhaa pamflettia…

Samaa ” vihapuhe”- korttia käytetään mm. maahanmuuttoa kritisoivia poliitikkoja vastaan. Puhutaan islamofobiasta, homofobiasta…kas kun ei kristofobiasta.

Varoittavat esimerkit toimivat pelotteena, pyrkimys on saada ihmiset itsesensuurin kautta hiljaiseksi.

Tähän ei pidä alistua.

Meitä elää länsimaissa satoja miljoonia vapaita ihmisiä, joiden on puolustettava sanan- ja uskonnonvapautta. Sen hinta on maksettava.

Omalla kohdallasi se merkitsee sitä, että siedät sinuun ja mielipiteisiisi ja uskomuksiiisi kohdistuvaa (  myös epäreilua ) arvostelua.

Jos ja kun haluamme sanan- ja uskonnonvapauden vallitsevan koko maailmassa, on meidän puolustettava sitä omassa maassamme.

Natsismi ja kommunismi eivät siedä sananvapautta. Mikään totalitarismi ei siedä sananvapautta.

Minä siedän, sinun on siedettävä. Siitä syntyy meidän sietäminen.

Muut vaihtoehdot ovat huonompia.

Pandemia  ja poikkeustila näyttävät meille konkreettisesti, mitä vapauteemme puuttuminen tarkoittaa. Toivottavasti se auttaa meitä ymmärtämään sanan- ja uskonnonvapauden arvon.

Se olisi onni onnettomuudessa.