Ummehtunutta ulkopolitiikkaa tiedossa

Iltalehdelle lirutettu hallitusohjelma on tylyä tekstiä.

Olen seurannut ja tehnyt Suomen ulkopolitiikkaa kokopäiväisesti kahdeksan vuotta. On ollut etuoikeus olla mukana.

Mielestäni tulokset ja vaikuttavuus ovat olleet kohdallaan.

On puhuttu asioista niiden oikeilla nimillä.

Uuden hallituksen myötä liturgia tekee paluuta. Kellot ja käytös kääntyvät Kekkosen aikaan, monessa mielessä.

” Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtiota kohtaan.” Kenelle tämä lause on kirjoitettu?

NATO- kirjaus on huono, eilisen evästä. Se olisi kannattanut ottaa suoraan Sipilän hallituksen ohjelmasta. Onneksi en joudu tuota kirjausta selittämään ja selittelemään.

We are the world, We are the children osasto on täynnä sanahelinää sinänsä hyvistä asioista. En pitänyt tapanani mennä sormi pystyssä opettamaan kollegoita milloin mistäkin asiasta. Asiasta sanoin, jos aihetta oli. Moralismista ei ole apua.

Olen ulkoministerinä vielä muutaman päivän. Lähden työhuoneestani hyvillä mielin. Tein asiat niin hyvin kuin osasin. Säilytin itsekunnioitukseni. Kiitän ministeriön erinomaista henkilökuntaa työstä ja yhteistyöstä.  Lojaalisuutenne lämmittää.

Toivon uudelle hallitukselle menestystä ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikealla saralla. Esitän silti  huoleni. Demokratiassa on tilaa erilaisille mielipiteille.

Omasta ajastani Ulkoministeriössä kirjoitan, kun aika on. Maisterisjätkä ja Peruspomo saavat jatkoa ” Ministerismiehestä ”. Sitä ennen kirjoitan Populismista.

Se kirja kannattaa minun kirjoittaa ja sinun lukea.