Soini ja Seneca

Sain kirjan. Lahjaksi, rahatta ja hinnatta kuin Jesajan kirjassa.

Senecan kirjoittaman, teologian tohtori Juhana Torkin suurella ymmärryksellä oivallisesti suomentaman; Elämän lyhyydestä.

” Erottaudu siis, Oi Paulinus, joukosta, vetäydy rauhan satamaan, sinua on riepoteltu ikääsi nähden jo aivan tarpeeksi! Mieti, kuinka monet aallokot olet kokenut, kuinka monet myrskyt kestänyt yksityiselämässäsi ja kuinka monet vetänyt päällesi julkisissa tehtävissäsi. Hyveestäsi on annettu jo riittävä näyttö taukoamattomissa rasituksissa: tutki, mitä se saa aikaan joutilaisuudessa. Suurin osa elämästäsi, varmasti paras, on annettu yhteisille asioille; ota ajastasi nyt osa itsellesi. En kehota sinua velttoon ja saamattomaan toimettomuuteen, niin että hukutat luontaisen eloisuutesi löhöilyyn ja nautintoihin, joita kansa rakastaa.Ei se ole todellista lepoa.  Tulet löytämään tehtäviä, jotka ovat paljon tärkeämpiä kuin kaikki ne, joita tähän asti olet terhakkaasti toimittanut, ja niihin voit heittäytyä huolista vapaana, levosta käsin. ”

Senecalta Soinille. Sattuvasti, ei sattumalta.

Hyvää Juhannusta.

Hyvää kesää.