Pari sanaa persuilusta

Jos en tietäisi, mitä tiedän, olisin hiljaa.

Neljä vuotta sekä Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana että ulkoministerinä on opettanut monta asiaa, ennen kaikkea sen, että Suomen liikkumavara asiassa kuin asiassa on pidettävä niin suurena kuin mahdollista.

Jos sinulla ei ole omaa suunnitelmaa, olet osa toisen suunnitelmaa.

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan tehtävä on vaativa ja vastuullinen toimi. Kysymys ei ole pelkästään valiokunnan johtamisesta vaan Eduskunnan kannan edustamisesta ja julkituomisesta.

Yhteistyöstä ulkoministerin ja Tasavallan Presidentin kanssa.

Ulkoasinavaliokunnan puheenjohtajalla on laajat valtuudet. Kun hän kutsuu kuultavaksi, on satraappien pienistä isompiin parempi olla valmiina. Ja valmistautuneena.

Perussuomalaiset halusivat ja saivat Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuuden. Sitä pitää käyttää taiten Suomen hyväksi.

En pidä viisaana, että Perussuomalaiset hönkivät osaksi Euroopan Unionin laitaoikeistoa. Laura Huhtasaari antoi näytteen arvostelukyvystään osallistuessaan Milanon tapaamiseen. Mikäli hänet valitaan EU- parlamenttiin, kuten mahdollista on, tulee Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan paikka uudestaan täytettäväksi.

Jussi Halla- aho ei tätä vastuuta voi paikoilla.

Seurauksena onkin poliittista historiaa valiokunnan puheenjohtajan, tulevan ulkoministerin ja Tasavallan Presidentin yhteistyön muodossa. Kolmiodraamaa.

xxx

Perussuomalaiset on lyhyessä ajassa ” onnistunut ” siirtämään itsensä istuntosalin seinustalle ja pihalle hallitusneuvotteluista. Nöyryytystä toisen perään. Gallupeissa on mennyt paremmin. Voi mennä vielä jonkun aikaa. Mutta…

En yllättyisi vaikka Halla- aho luopuisi puolueen puheenjohtajuudesta jo tämän kesän puoluekokouksessa, mutta yllättyisin, jos hän ei luopuisi viimeistään seuraavassa.

Sillä hän ei halua takertua valtaan. ” Mestarin ” sanomana.

xxx

Suomen evankelis-luterilainen kirkko melkein mokasi pahemman kerran , mutta piispa Teemu Laajasalo pelasti sen suuremmalta häpeältä. Olisi ollut onnetonta, mikäli Laajasalon, Halla- ahon ja Joonas Nordmanin keskustelu kirkkopäivillä olisi kritiikin takia peruttu.

Laajasaloon on kohdistettu ennennäkemätöntä ja suhteetonta ajojahtia ” kuittisirkuksen ” johdosta. Saman jahdin johdannaisia taisi olla tämänkin tilaisuuden tuottama älämölö.  Näköjään kärsimys kirkastaa sielua ja terävöittää piispan poliittista näkökykyä.

Kirkon tehtävä on evankeliumin julistaminen , ei toisinajattelijoiden sortaminen. Tai kehällisistä höperehtiminen.

Sananvapaus ja uskonnonvapaus ovat demokratiamme kivijalkoja. Ne kuuluvat kaikille. Niitä pitää puolustaa aina ja kaikkialla sekä kaikkien kohdalla. Sekä ateistivasemmistoa  että pakanaoikeistoa sopivasti haastaen ja pilkaten.

Sananvapautta puolustaa parhaiten käyttämällä sitä. Testaamalla rajoja. Sopivassa ja sopimattomassa paikassa.

Meluisimman kapakan kulmapöydästä ministeriaitioon.

xxx

Australiassa oli ilmastovaalit. Järki voitti.