Brexit Party pilaa EU-juhlat

Olin Sipilän hallituksen Eurooppa- ministeri kaksi vuotta. Myös sillä hetkellä, kun Brexit- kansanäänestys tapahtui. Äänestyksen jälkeen kävin tuoreeltaan Lontoossa. Oppositio nosti asiasta metelin.

Vilkaisin tänään tuon reissun muistiinpanoja. Ne ovat hätkähdyttävää luettavaa. Toiset näkevät eteenpäin, monet haikailevat taaksepäin.

Nigel Faragen perustama ja johtama Brexit puolue saa EU- vaaligallupissa 34%:n kannatuksen, joka on enemmän kuin Konservatiiveilla ja Työväenpuolueella yhteensä.

Tässä tilanteessa ei kannata käyttää hyödyllisen idioottimedian luonnehdintaa populismista yksinkertaisten ratkaisujen tarjoamisesta monimutkaisiin kysymyksiin. Se ei selitä mitään.

Vanhat puolueet Euroopassa ovat läpikäyneet omantunnon ohitusleikkauksen eli unohtaneet peruskannattajansa ja tämän toiminnan tulos on taulussa.

Tein Faragen kanssa kaksi vuotta päivittäistä yhteistyötä EFD- ryhmässä. Olin ryhmän työvaliokunnan puheenjohtaja, kun hän johti koko ryhmää. Mieleenpainuva tyyppi. Tulimme toimeen.

Emme olleet kaikesta samaa mieltä. Se ei ollut tarpeen.

Nigel Farage saa oman lukunsa Populismi- kirjassani.Sitä kappaletta ei nauramatta kirjoita , eikä lue. Mutta lukee mielellään.

Lähden tänään viimeiselle Brysselin ulkoministerimatkalleni. Olen lentänyt Brysseliin ja takaisin sekä EU- parlamentaarikkona että ministerinä yhteenlaskettuna noin 150 kertaa. Synti painaa.

Brexit- party pilaa EU- juhlat. You can not judge a man for that.

xxx

Olen huolissani tulevan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Ajoin voimalla ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon mahdollisimman jäntevää ja nopeaa hyväksymistä hallituksessa – laadusta tinkimättä. Voitin väännön ja selonteko annettiin 17.6.2016. Samana juhannuksena kansanäänestys päättyi Leave- puolen voittoon. Tätä äänestystulosta eivät eliitit ja media ole vieläkään hyväksynyt. Eivätkä hyväksy koskaan.

Oppositio Suomessa olisi halunnut odottaa Brexit- kansanäänestystä ja katsoa, kuinka Brexitissä käy. Jos sitä olisi jääty odottelemaan koko selontekoa ei olisi käsitelty tämän hallituksen antamana. Siis se olisi vieläkin tekemättä,

Nyt Säätytalolla neuvotteleva porukka elää toiveissa, reaalipolitiikka tässä päivässä. Kesäkuussa 2016 siinä päivässä.

Jos sinulla ei ole omaa suunnitelmaa, olet osa toisen suunnitelmaa.