Suomi kelpaa NATO:on

Kun minusta tuli ulkoministeri hallitusohjelmaan kirjattiin, että Suomi ylläpitää mahdollisuutta liittyä NATO: n jäseneksi.

Se oli järkevä kirjaus, jolla kumottiin edellisen hallituksen täysin kielteinen kanta.

On järkevää, että meillä on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa liikkumavaraa. Se pitää säilyttää.

SDP: n Antti Rinne loihi lausumaan, ettei Suomi kelpaisi halutessaan NATO: n jäseneksi.  Se ei ollut ( valtio)viisasta. Minulle syntyi epäilys, että josko Antti tuon on itse keksinyt vai onko taustalla kuiskaajan( kuka)  kouhotus.

Minä olen varma, että Suomi kelpaisi. On eri asia haluammeko ja olisiko se meille hyödyksi vai haitaksi.

Suomi on hoitanut yhteistyönsä, kansainväliset velvoitteensa, sotilas- ja siviilikriisinhallintansa sekä harjoitustoimintansa erinomaisesti. Myös NATO: n kanssa.

Meillä on suorituskykyiset puolustusvoimat ja hyvin hoidettu ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Suomi on luotettava ja arvostettu rauhankumppanimaa, joka tekee mitä lupaa.

Ulkoministerinä olen toteuttanut hallitusohjelman viisasta kirjausta. Olen puhunut neljän vuoden aikana NATO- asiasta lukuisia kertoja EU- maiden , Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerien kanssa. Kukaan heistä ei ole esittänyt epäilystä, etteikö Suomi NATO: on halutessaan kelpaisi.

On tietysti Suomen asia päättää haluammeko jäseneksi. Siihen on kaksikin perusteltua vastausta. Kyllä ja ei. Siihen, että kannattaako tämä mahdollisuus säilyttää on yksi järkevä vastaus ja se on kyllä.

Suomi on kuin Suomen passi. Parasta A-luokkaa.

xxx

SDP: n ulkopoliittinen järki oli jäässä kun ajoin ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa reaaliajassa käsiteltäväksi.

Minun olisi kuulemma pitänyt odottaa, että kuinka Brexitissä käy. Jos olisin toiminut edellä mainitulla järjellä olisi koko vaalikausi odotettu suon sulamista ja kurjen kuolemista.