Neljä ministeriä paikalla turvallisuusneuvostossa

Yhdistyneitten kansakuntien turvallisuusneuvostossa hyväksyttiin eilen illalla Suomen aikaan päätöslauselma( 2467 ) seksuaalista väkivaltaa vastaan  ( konfliktitilanteissa).

Turvallisuusneuvostossa oli paikalla kokonaista neljä ministeriä. Heiko Maas Saksasta, Lord Ahmad of Wimbledon Isosta- Britanniasta, Peter Sjiharto Unkarista ja minä.

Päätöslauselma oli kovan väännön tulos. Tosiasia kuitenkin on, että päätöslauselma syntyi, vaikka se sisältönsä puolesta ei täyttänyt kaikkien toiveita. Toinen vaihtoehto oli olla puhdasotsainen  ja kirkas ja ajaa homma karille, niin, että jotkut pysyvät jäsenmaat olisivat estäneet sen veto- oikeudellaan. Tämän totesin yhdessä päätöslauselman muotoilusta vastanneen Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa.

Tapasin päivän aikana kaikki edellä mainitut ministerit , pääsihteeri Antonio Guterresin sekä jesidiaktiivi Nadia Muradin, joka on ollut esimerkillisen taistelija raiskaajien ja ihmisoikeuksia loukanneiden saattamisessa vastuuseen. Hän on upea nainen, jonka olen tavannut nyt kaksi kertaa. Nobelisti ja rohkea ihminen.

Suomi ei ole turvallisuusneuvoston  jäsen, mutta olisin ilman muuta äänestänyt päätöslauselman puolesta, enkä mököttänyt  sitä vastaan. Parempi kohtuu sopu, kun ei tulosta ollenkaan.

Teen työni kunnolla loppuun asti. Väitteet siitä, että olen vahingoittanut Suomen mainetta kannanotoillani ovat valheita ja poliittista ajojahtia, jotka johtivat irvokkaaseen näytelmään luottamuslauseäänestyksineen Eduskunnassa ja valituksiin oikeuskanslerille.

Voitin luottamuslauseäänestyksen. Eikä minua ole rangaistu mistään. Ei oikeusvaltiossa syytöntä miestä pidäkään rangaista.

Sain New Yorkissa tuta mitä on olla sorrettujen asialla, olla läsnä ja tukea sekä kuunnella. Oli sydäntä särkevää useaan otteeseen kuulla raiskausten uhrien kokemuksia, mutta myös niihin lapsiin kohdistuneista vainoista, jotka ovat syntyneet väkivallan ja raiskausten seurauksena. Aniharva äiti on hylännyt nämä syyttömät lapsensa, vaikka äideille on tehty mitä kammottavinta vääryyttä.

Olen iloinen, että tulin tänne. Puhuin ja kuuntelin. Tein työni ja olin yksi harvoista ministereistä paikalla, kun uusi päätöslauselma näki päivänvalonsa. Ei se täydellinen ja paras mahdollinen ollut, mutta paljon parempi kun ei mitään. Oli ilo olla mukana.

Kuoleman kulttuurin ei pidä antaa voittaa. Sama pätee raiskaajien ja väkivallantekijöiden suhteen. Vääryyksistä ei pidä vaieta , eikä ihmisoikeusrikoksia  pidä painaa villaisella. Valhe ja väkivalta ei saa voittaa. Ei missään, ei koskaan.