Napinpainajat ja Tikkurila

Tyytymättömät kansalaiset kutsuvat kansanedustajia joskus napinpainajiksi vailla omaa tahtoa. Tiedän toisin. Ei siellä kukaan ketään mihinkään pakota.

Kansanedustajalla on tehtävässään perustuslain suoja ja sillä siisti.

Silloin kun pitää päästä listoille ja ja saada koko listan äänivoima taakse, ei omatunto kolkuta, eikä häiritse. Joskus ja joillakin  se taas häiritsee,useimmiten kun kuviteltu oma etu sitä vaatii.

Napinpainaminen on tärkeä osa edustajan työtä. Sillä ilmaistaan oma tahto. Siksi siihen passaa keskittyä. Kunnolla.

Budjettiäänestyksissä joka syksy toistuu sama ilmiö. Jokaisen pääluokan äänesstysrallin jälkeen ” väärin ” äänestäneet edustajat korjaavat äänestyskäyttäytymistään.

Sattuu sitä muutenkin ja usein samoille edustajille.

Vihreiden Emma Kari jätti eilen mitä ilmeisimmin äänestämättä Vaasan sairaalan kohdalla. Se oli ratkaiseva ääni. En moiti, enkä morkkaa.

Kun minulle esitettiin viime syksynä henkilökohtaista epäluottamuslausetta Emma Kari ja Sanna Marin sanoivat, että heidän piti äänestää potkujen puolesta, mutta äänet eivät rekisteröityneet? En tiedä sitä, mutta sen tiedän, että luottamukseni ei ollut kahdesta äänestä kiinni.

xxx

Kävin Sinisten vaaliteltalla Tikkurilassa. Oli mukavaa. Keskustelijoita riitti koko ajaksi. Kuvia otettiin, halattiin ja käteltiin. Yksi riidan haastajakin kävi onneaan koittamassa.

Ulkoministerin tehtävien hoidosta tuli useampikin kiitos. Olivat huomanneet, että USA: n ulkoministeri Mike Pompeo olisi tulossa Rovaniemelle Arktiseen ulkoministerikokoukseen.

Tavatessani Mike Pompeon marraskuussa Washingtonissa esitin hänelle tämän kutsun ja hän vastasi yrittävänsä tulla. Toivottavasti maailma pysyy mallillaan ja tapaaminen toteutuu.

Olisihan se hieno päätös ulkoministerin pestille, jos kaikki Arktisen Neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit tulisivat Suomeen ja saataisiin asioita eteenpäin.

Rovaniemen kokouksessa puheenjohtajuus siirtyy Islannille.