Eurooppa hukkaa mahdollisuutensa

Katsoin Paavo Lipposta Ykkösaamussa. Tunsin sympatiaa.

Lipposessa on rehellisyyttä.

Tutustuin puhemies Lipposeen, kun Tony Halmeella oli vaikeaa. Ongelmia oli ja pettymyksiä tuli, mutta Lipponen puolusti, ei pettänyt, eikä jättänyt.

Lipponen oli huolissaan, että EU: sta ja Euroopasta ei puhuta vaalikeskusteluissa. Oikea havainto. Eurooppa on hukassa ja hukattu.

En ole EU- fani, mutta halajan hyvää Eurooppaa.

Kymmenen vuotta sitten minut valittiin EU- parlamenttiin. Tutustuin lemmenlaivaan ja sen ristelijöihin. Hyvää tarkoittavat ihmiset eivät aina tuota hyvää tulosta.

Ratkaiseva virhe tehtiin, kun juutalais- kristilliset arvot jätettiin kirjaamatta  ” EU- perustuslakiin”.  Kulmakivi siirrettiin syrjään.

Tosiasia on, että Euroopan sielu tulee kolmesta kaupungista. Jerusalemista, Ateenasta ja Roomasta. Usko, demokratia ja laki.

Euroopan Unioni on saattanut itsensä tärviölle. Brexit on sekä soppa että suolihuuhtelu. Syyllisille ja syyttömille. Brexit merkitsee Euroopan heikkenemistä. Juuret ovat syvemmällä. Arvokriisissä.

Euroopan ja USA: n yhteistyö on ratkaisevan tärkeätä. Suhteet eivät ihan vielä ole happiteltassa, mutta tällä menolla pian ovat. Se on huono tie, kelvoton kuljettavaksi.

Suomesta tulee EU- puheenjohtaja. Olin Eurooppa- ministeri kaksi vuotta ja olen istunut EU- ministerivaliokunnassa pian neljä vuotta. Tunnen asiat läpikotaisesti.

Kyllä Suomi puheenjohtajuudesta selviää. Uudet ministerit eivät kesälomia vietä. Pääsevät suoraan setvimään kaikkien aikojen EU- vaalitulosta, rakentamaan rahoituskehystä, seuraamaan komission kokoonpanoa ja kohtaamaan seuraavan talous- ja rahoituskriisin.

Lipponen varoitti viisaasti EMU: sta. Pitää olla ratkaisuja. Oma etu.

Seuraa rahaa, follow the money. Sinä maksat.

Lähden tänään Brysseliin ulkoministerikokoukseen. Viimeisiä viedään. Aiheina ovat Kiina, Jemen ja Moldova.

Olisin mielelläni optimisti EU: n suhteen. Kokemukseni ja näkemäni perusteella siihen ei ole mitään syytä. Lipponen puhui eilen oikeaa asiaa. Lipposen  puolue keskittyy vaalikentillä rahan jakamiseen. Luku tulee laulun perästä. Heti syksyn budjettineuvotteluissa, Taivaan mannaa ei ole tarjolla.

Ennen kuin evankeliumia voi levittää, siihen pitää uskoa.

Ilman kolmen kaupungin karttaa ja kompassia siitä ei tule mitään.

Ilman uskoa on mahdotonta olla otollinen.

Eurooppa hukkaa mahdollisuutensa. Omasta syystänsä. Mea culpa.