Transatlanttiset suhteet ovat meille tärkeitä

Kun minusta tuli ulkoministeri vajaat neljä vuotta sitten, asetin itselleni viisi prioriteettia( etusija).

Suomi- Ruotsi, Rauhanvälitys, Itämeri- yhteistyö, Arktinen yhteistyö ja Transatlanttiset suhteet.

Jälkiviisaus on aina helppoa. Silti katson, että aika hyvin osuivat ajan valtimoon ja ovat ajankohtaisia ja tärkeitä.

USA on Suomelle ja Euroopalle tärkeä oli siellä vallassa kuka hyvänsä. Sama pätee Suomeen. Meille on USA tärkeä, oli meillä millainen hallitus hyvänsä.

Eurooppa ja USA on länsimaisia demokratioita ja oikeusvaltiota. Ne ovat parasta perustaa hyvälle elämälle. Yhteistyötä tarvitaan. Kaikesta emme ole samaa mieltä, eikä tarvitsekaan olla, mutta ymmärrystä on oltava , molemmin puolin rapakkoa.

Suhteet eivät pysy kunnossa, jos niitä ei hoideta. Työn pitää olla jatkuvaa ja laaja- alaista kaupasta kulttuuriin ja turvallisuudesta talouteen.

Olen hoitanut USA- suhteita ulkoministerinä parhaani mukaan. Vierailuja on reilusti toistakymmentä. Tapaamisia toistasataa.

Nyt tiistaina alkava vierailu voi olla tässä kapasiteetissa viimeinen, mutta lämpö asialle ei lopu.

Osallistun muun ohjelman ohella jälleen kerran Kongressin rukousaamiaiselle, joka on aivan oivallinen tilaisuus tutustua ihmisiin. Olen ollut mukana puolentusinaa kertaa. Noudatan kutsua.

Suomessa ei tunnuta käsittävän uskonnon merkitystä USA: n yhteiskunnassa. Oikein tai väärin, syytä olisi. Ylipäätään uskonnolla on maailmassa merkitystä, uskoi tai ei. On ollut ja on.

Uskonnonvapaus on aivan perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, jota on puolustettava maalla, merellä, ilmassa, aavikolla ja viidakossa. Kaikkialla, missä ihmisiä on. Myös suomalaisten.

En pidä vakan alla kynttilää. Olen ulkoministerikautenani oppinut sen, että omia mielipiteitä ja vakaumusta ei pidä hävetä. Mitä tekee miehellä, joka ei ole mistään mitään mieltä?

Ei mitään – ainakaan ministerinä.

xxx

Sain monien muiden tavoin tänään viestin Matti Nykäsen kuolemasta. Tapasin Matin muutaman kerran ja  puhuin puhelimessa muun muassa ehdokkuuksista ja politiikasta.

Hyvä niin, että kaikki puheena olleet asiat eivät toteutuneet.

Matti oli maailman paras mäkihyppääjä.

Matin verbaaliset oivallukset olivat loistavia. Monet klassikkoja.

Elämä on ihmisen parasta aikaa, on suosikkini.

Ikivihreä. Ikuisesti.