Lisää hoitajia

Vanhustenhoidossa on parantamisen varaa.

Tämän kaiken pyörityksen keskellä on hyvä muistaa, että suurta osaa vanhuksistamme ja varttuneesta väestä hoidetaan hyvin ja antaumuksella.

Minulla on tästä omakohtaista kokemusta. Vanhempani ovat jo iällä ja saavat hyvää hoivaa ja huolenpitoa. Olen yhtä kiitollinen kuin he.

Syntyvyys laskee ja elämme pitempään. Tämä yhtälö vaatii toimenpiteitä. Tarvitsemme lisää hoivaavia käsipareja, etupäässä kotimaasta mutta myös ulkomailta. Sama työ, sama palkka. Ja verot.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Meillä on jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla.

Minusta olisi viisasta tiivistää ja laajentaa yhteistyötä Filippiinien kanssa. Sekä yleisesti että erityisesti. Ulkoministeripestini  lähestyy vääjäämättä kohti päätepistettä, Suomen asian edistäminen ei kuitenkaan lopu siihen.

Mielestäni seuraava avattava suurlähetystömme  tulisi olla Filippiineillä.  Maidemme välit ovat hyvät ja niitä pitää edelleen syventää käytännön yhteistyöllä. Hoitohenkilökunnan rekrytointi on hyvä kärkihanke taloudellisen yhteistyön ohella.

Työperäinen maahanmuutto  voi olla myös  järkevää. Filippiinien kanssa se olisi juuri sitä. Molemminpuoleista hyötyä.