Populismi etenee Euroopassa

Olen populismin asiantuntija. Hyvässä ja pahassa.

Populismi haastaa vanhat puolueet kaikkialla Euroopassa.

Kaikki ei ole kultaa, joka kimmeltää.

Ruotsissa Ruotsidemokraatit löivät itsensä lopullisesti läpi. Se on kova saavutus, vaikka en heitä erityisemmin sympatiseeraa. Totean tosiasiat. Suurin vaalivoittaja, ei ehkä vaikuttavin, mutta suurin.

Lisää on tulossa. Koko Euroopassa.

Muistin virkistykseksi tosiasioita, jotka ovat välttämättömiä ja riittäviä ehtoja populistien vaalivoitoille.

Ensimmäinen ja tärkein on se, että yhteiskunnassa on todellisia ongelmia, joita olemassa olevat rakenteet ja puolueet eivät kykene, uskalla tai halua ratkaista. Tyhjästä ei synny mitään.

Asioista ei puhuta niiden oikeilla nimillä, eikä ymmärrettävästi. Uuskieli kitkee ongelmia ja vastakkainasetteluja. Kun ihminen huomaa, että hänelle puhutaan potaskaa, tapahtuu aktivoituminen.

Populistisella liikkeellä pitää olla kyvykäs johtaja. Hän konkretisoi muutoksen kielen ja mielen. Tarvitaan poikkeusyksilö , joka saa muita mukaan. Tämä on olennaista ja ratkaisevaa. Pomo.

Tasaisella luonteella ei Jytkyjä tehdä, eikä tuoteta.

Politikko ei voi hallita mediaa, mutta hän voi hallita itseään.

Media on nykyajan Leninin tarkoittama hyödyllinen idiootti. Ennen tarvittiin naiiveja hyväuskoisia hölmöjä tuohon tehtävään. Nyt tarvitaan agendajournalisti. Niistähän ei ole pulaa. Eikä tule. Tollo Hilppoja riittää. Hyödynnä tolloa.

Perussuomalaiset alkoi neljän miehen saunareissusta. UKIP löysi Nigel Faragen, jota ilman Brexit ei olisi ikinä toteutunut. Matteo Salvini kasvoi Lega Nordissa vuosikausia, kunnes olosuhteet mahdollistivat nousun. Jimmie Åkesson kumppaneineen loi Ruotsidemokraatit, Saksan populismin nousi alkoi eurokritiikistä professorivetoisesti…Puola ja Unkari ovat oma lukunsa.

Ensi keväänä on EU- vaalit.  Populistit voittavat. Kyse on kuinka paljon ja pystyvätkö ja haluavatko he yhteistyöhön keskenään.

Euro ei ole kestävällä pohjalla. EMU: a pitäisi kehittää, mutta sitä ei uskalleta tehdä. Mikäli sitä viedään väärään suuntaan, niin kuin huoleni on,  heiluri iskee takaisin. Lujaa.

Maahanmuuttoa ei ole ratkaistu. Turkki- sopimus on aivan olennainen. Se pitää montaa hallitusta pystyssä. Näiden sitä tietämättä ja tajuamatta. Arvostamatta.

Syyriassa kehittyy paha tilanne. Mikäli Syyrian hallinto Venäjän ja kumppaneiden tuella päättää vallata Idlibin väkivallalla, seurauksena on valtava pakolaisaalto, Mihin he menevät?

Mitä Suomi voi tehdä. Pitää taloutensa kunnossa.  Tehdä sitä, mitä hallitus nyt tekee. Ja olla aktiivinen, jotta EMU ei mene väärään suuntaan ja että EU pystyisi omalta osaltaan vaikuttamaan Syyrian tilanteeseen.

Populismi etenee Euroopassa joka tapauksessa. Kyse on siitä, kuinka paljon ja millä seurauksilla. Huolettaako se minua? Ei. Mikäli Eurooppa ei opi omista virheistään eurokriisistä ja vuoden 2015 maahanmuuttokriisistä, on korjausliike välttämätön, eikä sitä vanhat puolueet tee.

Toivoisin toki, että virheistä olisi opittu. Uskotko sinä? En minäkään.

Ensimmäinen ja tärkein  asia on  puhua totta ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja niin, että ihmiset ymmärtävät. Siitä eivät kaikki pidä, mutta tehtävä se on.

USA:sta voimme oppia, että ensin ihmiset suuttuvat ja sitten he tulevat vihaisiksi. Se suuttuminen saisi riittää ja siihen oikeat toimenpiteet.

Viha on tuhoava voima.