Helsinki 2018

Elämän opetus suomalaisissa olosuhteissa. Tuumaustunti on (työ)päivän  tärkein tunti.

Olen ollut neljä vuotta Eduskunnan Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja ja runsaat kolme vuotta ulkoministeri. Parissa turvallisuuspoliittisessa seurantaryhmässäkin on tullut istuttua. Olin Europarlamentissa ja Eurooppaministeri , pari vuotta kutakin.

Kun asioista jotain sanoo, on syytä miettiä, mitä sanoo, miten sanoo ja mitä jättää sanomatta. Jotta sanalla on sanotussa painoa.

Bengt Holmström puhui mielenkiintoisia Saska Saarikosken haastattelussa; liika avoimmuus ja läpinäkyvyys kannattaa miettiä tarkkaan. Asioita ei päätetä sosiaalisessa mediassa, vaikka ne sinne usein päätyvät.

Se, että Suomi isännöi Helsinki2018 kokousta oli hyvä asia. Suomella oli hyvät tapaamiset ja hetki oli meille hyödyllinen.

Mitä muuten tapahtui ja mitä kaikkea siitä seuraa on vakaamman pohdinnan ja mietinnän paikka. Siihen kaikkkeen me emme olleet vaikuttamassa, mutta kokouksen seuraukset vaikuttavat meihin.

Jokaisella ihmisellä on mielipide. Olisin aika varovainen tarjoamaan mielipiteitä ” analyysina ”.  Monenlaista sekametelisoppaa on pantu eetteriin tapahtuminen kulusta. Kirjoittaa ja puhua asioista ei ole sama asia kuin tietää asioista.  Usein on vaikeinta olla hiljaa silloin , kun tietää enemmän.  Kiusaus briljeerata on suuri.

Herra näkee kyllä. Siksi hyvää kannattaa tehdä myös salassa.

Ei pidä kuvitella maailmaa mieleisekseen, kun se ei sellainen ole.

Joka asiassa haetaan voittajia ja häviäjiä, totuus on usein ensimmäinen uhri. Se, mikä myy, painetaan.

Tosiasia on, että Venäjän ja USA: n suhteet eivät ole hyvällä tolalla. Sen toteavat maat itsekin.  Pitääkö asialle tehdä jotakin? Kyllä, jos tilanteeseen halutaan parannusta.

Siksi on hyvä, että puhutaan.

Me suomalaiset puhumme muille maille dialogin tärkeydestä. Joskus on syytä muistuttaa toisiamme samasta asiasta. Tässä maassa on paljon yksin- ja ohipuhumista. Pitää elää niin kuin opettaa.

Menen huomenna Poriin Suomi- Areenaan puhumaan Ulkoministeriön tilaisuuteen. Mitä sanon siellä? Sitä mietin uidessani Rautavedessä. Mietin myös sitä, mitä jätän sanomatta.