Kohtalonkysymys

Tapasin tänään YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslaw Lajcakin , Indonesian ulkoministeri Retno Masurdin ja YK: n pääsihteeri Antonio Guterresin.

Tapasin myös Guterresin Korkeantason Rauhanvälitysverkoston jäseniä. Heillä on laajaa ja pitkäaikaista kokemusta ja viisautta katsoa asioita monelta kantilta. Presidentti Tarja Halonen on yksi heistä.

Yksi antoisimmista päivistä ulkoministerinä. Paljon oli oppia tarjolla. Ja kyllä se minulle kelpasi. Ajatuksen voima on valtava.

Pohdin minäkin viime plokissa EU: ta. Niin ovat pohtineet muutkin. Eppu Normaali lauloi aikoinaan, että meillä on erehtymättömyyttä melko valikoima, UKK, YYA ja Imatran voima.

Samaan halpaan ei pitäisi mennä toista kertaa.

On yksi kysymys ylitse muiden, joka ratkaisee EU: n yhtenäisyyden ja kohtalon. Se ei ole ilmasto, maahanmuuttopolitiikka tai edes Bail- out- politiikka. Nämä ovat kaikki tärkeitä asioita. Yhdessä järisyttävää.

Ratkaiseva asia on se, että EU- maita ei pidä ajaa tilanteeseen, jossa ne joutuvat valitsemaan USA:n ja EU: n välillä. Tämä on ydinkysymys.

Toivottavasti Eurooppa on täynnä ulkoministereitä ja muita johtavia poliitikkoja, jotka ymmärtävät tämän. Tämä edellyttää johtajuutta ja strategista näkemystä.

Olen nyt seurannut työkseni ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa neljä vuotta Eduskunnan Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana ja kolme vuotta ulkoministerinä.

Tieto on lisännyt tuskaa.

Kiinnostaako minua Venäjä? Kyllä. Vuorokauden ympäri.

Vapaus valita on useimmiten sitä, että valitsee vapaaehtoisesti sen, mikä lopulta on kuitenkin valittava.

Älykäs ihminen selviää hankalista tilanteista, joihin viisas ihminen ei joudu. Ollako sitten älykäs vai viisas? Vai älykäs ja viisas.