EU-vaaleissa rytisee

Minulla on vanhaa rakkautta populismin tutkimukseen.

Tein aikanaan graduni aiheesta. Kohtalokkain seurauksin. Minusta kuoriutui populistinen poliitikko. Sanan hyvässä merkityksessä. Tähän arvioon olen jäävi. Sanon sen silti.

Vennamolaisena populistina tutkin vennamolaista populismia.

Tutkin ja toteutin.

Veikko Vennamo kannatti sekä Suomen liittymistä Euroopan Unioniin että NATO:oon.  Niihin piti mennä ja päästä ja siellä ajaa ryhdikkäästi Suomen  kansallista etua. Harmaalle vyöhykkeelle ei saanut jäädä.

Ei ole epäilystäkään, etteikö Veikko Vennamo olisi arvostellut EU: n epäkohtia ja väärinkäytöksiä. Iso kuva oli se, että hän näki Suomen osana länttä.

Miten tämä länsi nyt voi?

Se nähdään ensi kevään EU- vaaleissa. Pientä esimakua on saatu kansallisissa vaaleissa ympäri Eurooppaa.

HallitusValta jaetaan kansallisissa vaaleissa. Euroopan Unionissa valtaa käyttävät myös EU- komissio ja EU- Parlamentti.

Sekä EU- komissio että EU-parlamentti ovat federalistisia rakenteita ja ne ovat paljossa pelanneet yhteen. Hallitukset ovat kansallisia rakenteita ja se näkyy politiikan sisällössä.

Nyt näyttää siltä, että EU- vaaleissa rytisee. Kunnolla.

Sosialistiryhmä tulee kärsimään karmaisevan tappion EU- tasolla, myös perinteinen Keskusta- Oikeisto häviää.

Erityistä mielenkiintoa kohdistuu Saksaan, sillä vaalien häviäjät muodostivat suuren koalitionsa, eikä tyytymättömyys purkaudu politiikan sisältönä. On todennäköistä, että EU- vaaleissa nämä kumppanukset saavat aimo tappion.

Italia on ihan solmussa ja on vielä ensi keväänäkin. Ranskan Macron on vielä hyvissä asemissa, mutta onko enää ensi keväänä. Brittejä ei enää EU- elimiin valita.

Puolassa, Tshekissä, Slovakiassa ja Unkarissa sosialistit tuskin juhlivat. Pohjoismaissa ? Tuskinpa. Kreikassa ja Espanjassa ehkäpä,

EU-poliitikot näpertelevät kärkiehdokkaidensa kanssa ja pelaavat komissaaripelejään. Sen enempää ei voi puppupopulistien  pussiin pelata.

Ei se Steve Bannon turhaan Euroopassa ole kiertueella.  Hänellä on tajua ja halua takoa markkinarakoa.

Tämän kaiken keskellä Suomi valmistautuu EU – puheenjohtajuutensa. Siitä tulee hikinen urakka.