Presidentin Uudenvuoden puhe

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö painotti uudenvuoden puheessaan erityisesti YK: n merkitystä. On tärkeää puhua tästä. Monenkeskeinen yhteistyö on olennaista. Sen vaihtoehtona on suurten maiden sanelupolitiikka.

YK vaatii uudistamista. Se on vaikeaa, sillä on tahoja, joille nykytilanne sopii. Suomen on oltava tässä historian oikealla puolella. Tekemättä jättäminen käy kaikille kalliiksi. Ensin kurjille ja kurjistumisen levitessä kaikille.

Suomi ei ole yksin maailmassa. Onneksi. Tarvitsemme ja teemme yhteistyötä. Se, jos joku, on oman etumme mukaista.

Kenen omistama olet, sen orja olet. Kansakunnan on huolehdittava taloudellisesta itsemääräämisoikeudesta. Velallinen ei aseta ehtoja. Se on Euroopassa nähty. Toisten velkojen maksu ei ole kestävää, se on moraalista hasardia, joka tuhoaa terveen talouden perustan. EU joko ymmärtää tämän tai ei. Sen mukana se joko kestää tai kaatuu.

Sata vuotta sitten itsenäistyimme. Suomi on hyvä tarina, mutta ei täydellinen tarina. Sisällissota otti ja opetti.

Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. En minäkään ole. Yhden totuuden yhteiskunnat ovat kansojen vankiloita. Vapaat vaalit ovat demokratian ilmentymä. Kun syntyy uusi tilanne,  siihen on  uskallettava ottaa kantaa.

Nuoret perivät maan. Ja velat. Jokaista tarvitaan. Rohkaisu on tarpeen. Oikeudenmukaisuus on tärkeätä. Me vanhemmat ikäluokat emme saa syödä mökkiä tyhjäksi ja jättää jälkeemme liikaa velkaa. Päätöksiä tehdessämme on syytä muistaa, että nuoret vaihtavat vaippamme, jos ehtivät.

Jumalan siunauksen toivottaminen ei voi ketään loukata.

xxx

Väkivalta on aina väärin. Tasavallan Presidentin vaalit on arvokas ja tärkeä vaali. Olen ollut ehdokkaana kaksi kertaa. Olen tuntenut nahoissaani kovan kannatuksen ja kiihkeän vastustuksen.

Kokemusta on.

On äärimmäisen tärkeää, että kampanjat voidaan käydä turvallisessa ympäristössä. Vihalle ei saa antaa valtaa, eikä tilaa.

Jokainen ehdokas tekee kansanvallalle palveluksen. Meillä on varaa valita.  Ääneni menee yhdelle ehdokkaalle. Nostan hattua kaikille ehdokkaille. Samanmielisille ja erimielisille. Valinnanvara on vapautta.