Gallupin tekijöille kenkää

Mikäli gallupien kyselijät olisivat tulosvastuussa, olisi potkujen aika. Mutta kun eivät ole missään vastuussa, kenellekään. Ei Suomessa, eikä ulkomailla. Kolmasosa hinnoista pois, eikä epäluotettavuus siitä kummene.

Gallupeja käytetään härskisti hyväksi. Milloin mikäkin gallup osoittaa, että kansa ( muka) on jotakin mieltä ja sitten tätä kyselyä esitetään toteana tunnin välein etenkin Yleisradiossa. Viimeksi puoluekantansa muistaakseni  ilmoitti 58,8%  kyselyyn otetuista.

Trump ja Perussuomalaiset eivät liity toisiinsa. Ulkoministerinä en ota mitään ennakkokantoja. Otan tosiasiat faktoina. USA on Suomelle ja Euroopalle tärkeä ja toimin sen mukaan. Olen käynyt USA: ssa viimeisinä vuosina muutaman kerran vuodessa. Tavannut kaikenlaisilla mielipiteillä varustettuja ihmisiä. En ole punavihreä kuplapoliitikko.

Trump löi gallupit, koska hän haastoi ne. Trump sanoi suoraan, että ne valehtelevat ja niinhän ne tekivät. Tahallaanko vai taitamattomuuttaan? USA: ssa pitää rekisteröityä äänestäjäksi. Se antaa aina lähtökohtaisesti plussaa…niin kenelle? Ehkä sitä voisi kysyä gallupin tekijöiltä.

Gallupit ja ExitPollit nyt muka kertoivat heti seuraavana päivänä, ketkä äänestivät mitenkin? Miten se on mahdollista? Kun ne päivää ennen eivät sitä tienneet. Karkea kuva voi olla oikea, mutta ne marginaalit, jotka ratkaisivat eivät ole seuraavana päivänä selitettävissä.

Yksi pöhkö hokema on, että monimutkaisiin ongelmiin ei voi tarjota yksinkertaisia ratkaisuja ja että ” populisteja ” äänestävä kansa pettyy. Miksei voi? Kuka sen kieltää? Media huutaa hullunkiilto silmissään, että Trump on pettänyt jo kaikki lupauksensa, ennen kuin on ollut päivääkään virassa.

Yksi osa Trumpin menestystä oli oma viesti, riippumatta siitä, mitä gallupit sanovat mistäkin. Hänen kampanjansa osasi taitavasti koota ison kasan ääniä. Trump oli monikärkiohjus. Useita palloja ilmassa koko ajan. Se tavoitti erilaisia ihmisiä. Heille tärkeissä asioissa. Sanat ovat tekoja.

Galluppien mukaan Trump ei kiinnosta naisia. Siitä en tiedä, mutta suuri joukko naisia häntä äänesti, sillä pelkillä miesten äänillä ei presidentiksi valita.

Trumpin voiton syyksi on piirretty valkoista, köyhtynyttä heteromiestä. Mitä vikaa on valkoisessa heteromiehessä. Ei mitään. Samaa ihmisryhmää tarjotaan syylliseksi demokratian toteutumiseen muuallakin kuin USA: ssa. Se on erinomaisen hyvä asia, että heidät on saatu äänestämään.

Trumpin kampanja oli hyvä. En ole välttämättä sisällöstä samaa mieltä. Osasta varmaan olenkin. Pitää vetää kovaa. Saada ihmiset liikkeelle. Kannattaminen ei riitä, äänestäminen riittää. Venäjällä sanotaan elävät päättävät, USA: ssa äänestäjät päättivät.

Gallupin tekijöiltä menee leipä tätä menoa. Paitsi jos he saavat median toistamaan niin sanottuja tutkimustuloksiaan. Tunnista toiseen radioissa ja televisiossa,  kolumneissa, pääkirjoituksissa, toimitetuissa jutuissa. Ja vielä ilmaiseksi.

Trump teki sen jo. Hän sai viestinsä perille sekä maksamalla mainoksia, mutta etenkin ilmaiseksi. Liberaalien pöhköjen vetäessä vaalivankkureita antamalla täyden julki( -sen/suus) tuen. Sama lauma vetää vankkureita seuraavat neljä vuotta, riippumatta siitä, onko Trump enää edes ehdolla.

Sama joukko monistaa gallupit ilmaiseksi myös jatkossa. Kuplassa.

xxx

Lähden sunnuntaina ylimääräiseen EU-ulkoministerikokoukseen. Pidetään maltti ja järki. Vaalit meni jo, hoidetaan asiat niin hyvin kuin osataan. Ilman ennakkoluuloja. Hyvin.