Terveisiä Birminghamista

Britannian konservatiivipuolue kokoontuu vuosittaiseen puoluekokoukseensa Birminghamissa.

Olen kutsuttuna puhujana jälleen mukana. Tunnen monia brittiläisiä EU-edustajia Brysselin vuosilta. Hyviä kontakteja, mukavia ihmisiä ja laatuaikaa ystävien kanssa.

Tää vuonna pääasia oli tietysti Brexit. Siitä minäkin puhuin ja korostin yhteistoiminnan tärkeyttä. Nyt ei ole koston tai kiukuttelun  aika. Tarvitsemme sivistyneen eron ja hyvät  suhteet. On luotava uusi malli, josta molemmat hyötyvät. Se on mahdollista.

Kuuntelin sunnuntaina puheita kolmisen tuntia livenä mukaan lukien  Theresa Mayn ja Boris Johnsonin puheet. May oli uskottava pääministerinä ja Johnson piti juuri sellaisen puheen, jota häneltä odotettiin. Minäkin nauroin pari kertaa silmät vedessä. Hyvä puhe voi olla hauska.

Tapasin Johnsonin myös kahteen pekkaan, kävimme hyvät keskustelut. Kutsuin hänet Suomeen ja hän lupasi tulla. Tuskin kukaan yllättyy siitä, että tulemme hyvin toimeen. Meissä on samaa pukeutumista myöten.

Brexit means Brexit . Britit jättävät Euroopan Unionin, mutta eivät Eurooppaa. Suomen etu on, että luomme ja ylläpidämme uudessa tilanteessa hyvät suhteet. Nokittelulla ei mitään voiteta.

Suomen pitää olla tässäkin sovun rakentaja. Siinä me voimme olla avuksi ja hyväksi. Oman etummekin tähden.

Minä en kaikista menemisistäni paljon melskaa. Viimeksi kun kävin Heti Brexitin jälkeen Lontoossa, siitä nostettiin kamala älämölö. Turhaan. Mielestäni on aina hyvä, jos  jollakin suomalaisella on hyvät suhteet mihin tahansa maahan.

Nyt on EU: ssa maltin ja tolkun aika. Suomen sanalla on merkitystä. Ollaan historian oikella puolella ja luotetaan demokratiaan ja kansan antamiin vaalituloksiin.

So what, sanoi Paavo Lipponen ja oikeassa oli, kun sananvapauttaan käytti. Se on tärkeä osa demokratiaa. Puhua suunsa puhtaaksi ja vastata siitä.

xxx

Huomasin, että Ylen Hannu Tikkala kirjoitti Populismista. Siinä oli jo vähän nenän mallia.