Yhteiskuntasopimus – viides kerta toden sanoi

Kiitokset Lauri Lylylle jämäkästä toiminnasta. Sopiminen on hieno asia. Puheenjohtaja johtaa edestä. Kiitoksen ansaitsevat myös Antti Palola ja Sture Fjäder. Vastuu painaa, kestätte sen. Nämä tunnustuksen sanat teille tänä maanantaina.

xxx

Yhteiskuntasopimus on kaikkien muiden puolesta selvä paitsi liittojätti SAK: n , joka ratkaisee kantansa maanantaina. En usko, että SAK sopua kaataa. Se olisi koko sopimuksen loppu ja samalla sopimisen kulttuurin tihuteko.

Viides kerta toden sanoi. Paljon meni aikaa ja tupakkaa. Eikä turhaan. Itse pääsin Eduskuntaan kuudennella yrittämällä, ei leikistä pidä suuttua, eikä takaiskuista masentua.

Yhteiskuntasopimus ei ole ihmelääke, mutta on se rohto kuitenkin. On arvokasta sopia asioista. Se on unohtumassa. Tämä saattaa olla viimeinen kerta. Seuraavaksi mennään liitto kerrallaan. Vahvimmat pyyhkivät pöydän  ja sopeutuminen tehdään työttömyyden kautta.

Suomen leipä on pieninä palasina maailmalla. Paitakaupalla maan sisällä emme pärjää. Olin tänään todistamassa yhteistoimintapöytäkirjan allekirjoittamista Uuden-Seelannin Aucklandissa. Sillä vahvistettiin ja vietiin suomalaista metsäosaamista ja biotaloutta.

Suomella on osaamista, kykyä tehdä ja toimittaa. Kysymys on myyntiosaamisesta. Siinä on työsarkaa. Osaan sen.

Hallituksella on kolme vuotta aikaa kääntää Suomen suunta. Muilta se jää kääntämättä. Ulkoministerinä näkee selvästi, että eilisen eväillä ei pärjätä. Nyt meillä on velvollisuus onnistua, muuten meille ei jää kuin porot ja huonot tiet.