Seteliselkärankaisuus SDP:n suojeluksessa

Eduskunta passitti äänin 130-50 niin sanotun seteliselkärankaislain historian romukoppaan. Laki oli 43 vuotta sitten tehty poliittisena tilaustyönä.

Kauppa oli seuraava. Vanhat puolueet junailivat puoluelakiin muutoksen, joka mahdollisti puoluetukirahojen viemisen enemmistön mukaan, jos ryhmän enemmistö jättää puolueen eduskuntaryhmän. Tämä meni läpi. SMP: n ryhmä hajosi ja palkaksi juudakset saivat puoluetukirahat. Rahat varmistettuaan he äänestivät poikkeuslain puolesta, joka mahdollisti Urho Kekkosen valinnan Tasavallan presidentiksi ilman vaaleja!

Tämän rappion Eduskunnan enemmistö tuomitsi muuttamalla lain alkuperäiseen muotoon. Presidentti Kekkosen oma puolue, Keskusta, oli valmis katsomaan historian tuomiota silmiin ja oikaisemaan vääryyden, samoin Kokoomus, jopa SKDL: n perillisten enemmistö oli tällä kannalla.

Mikä ihme SDP: ta vaivaa. He jäivät historian väärälle puolelle, vihreät taas on historiaton puolue, joka ei edes ymmärtänyt, mistä on kyse.

SDP paitsi suojeli seteliselkärankaisuutta myös teki takinkäännön vailla vertaa. Perustuslakivaliokunnassa puolueen edustajat Maria Guzenina, Ilkka Kantola ja Ville Skinnari olivat olleet hyväksymässä yksimielistä mietintöä rappiopykälän poistamisesta, mutta salissa he äänestivät ilmeisesti ryhmäkurin pakottamina vastaan. Mitä tapahtui ja miksi.

Moraalin peräänkuuluttajana tunnettu vihreiden Ville Niinistö niin ikään oli hyväksymässä Perustuslakivaliokunnassa yksimielistä mietintöä ja äänesti salissa toisin. Villapaita kääntyi Koijärven perilliseltä.

Kristillisdemokraattien toiminta lain käsittelyssä oli niin ymmärtämätöntä ja historiatonta, ettei sille löydy sanoja.

Pääasia on , että historiallinen vääryys on korjattu ja tunnustettu. Erityisen hyvältä tuntui puristaa kokoomuksen Ben Zyskowiczin kättä äänestyksen jälkeen, hän ymmärsi asian taustat ja puhui vastaansanomattomasti asiasta suuressa salissa.