Ajatuksia Birminghamin matkalta

Brittikonservatiivien puoluekokous antoi paljon. Henkilökohtaiset tapaamiset eivät koskaan korvaa sähköposteja ja videokonferensseja. Oli antoisaa keskustella Ukrainan tilanteesta ulkoministeri Philip Hammondin kanssa ja vaihtaa ajatuksia TTIP-sopimuksesta entisen maatalousministerin Owen Patersonin kanssa. Lontoon pormestarin Boris Johnsonin puhe oli oivaltavuudessaan lyömätön ja puolustusministeri Michael Fallon antoi hyvän katsauksen siitä, miten Iso-Britannia uudistaa puolustusvoimiaan alati muuttuvassa maailmassa.

Tapaamisten ja puheiden antia on ollut hyvä sulatella näin matkan jälkeen.

Birminghamiin kokoontui tuhansia puolueaktiiveja ympäri maata. Puheissa muistutettiin tähän mennessä tehtyjen päätösten tuloksista: Britanniaan on syntynyt lähes kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa. Talous on kääntynyt voimakkaaseen kasvuun. Budjettialijäämää on leikattu yli kolmanneksella. Eläkkeisiin on tullut 800 punnan korotus. Verotusta on kevennetty erityisesti pienituloisten kohdalla.

Maalla on edelleen valtavasti velkaa työväenpuolueen valtakauden jäljiltä, mutta nyt on saatu aikaan hyvä käänne. Aloitettua työtä halutaan jatkaa. Konservatiiveilla on kurinalainen, pitkän linjan talousohjelma.

Pääministeri David Cameron puhui linjapuheessaan myös jämäkästä EU-politiikasta. Cameron vei pääministeriksi tultuaan lähes ensitöikseen konservatiivit pois Euroopan kansanpuolueesta (EPP). Toisin kuin kokoomukselle, briteille ryhmän linja on liian federalistinen. Brittien konservatiivihallituksen vaatimuksesta EU:n budjettia leikattiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Brittihallitus myös kieltäytyi osallistumasta euromaiden tukipaketteihin. Maksajan rooli olisi ollut tarjolla, mutta siihen ei menty. Katsottiin, ettei se palvele brittien etua.

Monessa puheenvuorossa toistettiin, että jos konservatiivit voittavat parlamenttivaalit ensi toukokuussa, maassa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä vuonna 2017. Siinä on Brysselin lihavilla kissoilla miettimistä. Jos juunioni ei merkittävästi uudistu, britit todennäköisesti lähtevät. Sen verran suuri tyytymättömyys saarivaltakunnassa vallitsee nykyisenkaltaista EU:ta kohtaan. Pääministeri Cameron on ilmoittanut olevansa valmis kampanjoimaan tarvittaessa myös eron puolesta, jos se on Britannialle lopulta parempi vaihtoehto.