Jytkyn anatomia

Luin Jytkykirjan,  eduskuntavaalit ja 2011 mediajulkisuus. Odotin opukselta enemmän.

Sitten palasin kirjan nimeen ja otsikointiin. Kysymys ei ollutkaan selvittää miksi Jytky tuli ja ketkä sen tekivät ja miten?

Tutkijat referoivat mitä media oli kirjoittanut.

Media kirjoitti kirjan julkistamisen jälkeen …mediasta.

Voin lohduttaa, ettei Keskisen tai Kalevan pääkirjoitustoimittajan kovin syvään maakuoppaan tarvitse mennä häpeämään Jytkyn syntyä. Ei se teistä johtunut. Suomen kansa sen teki, äänestyslipun avulla.

Perusta voitolle oli valettu jo pari vuotta ennen vaalipäivää. Kiihdytys onnistui ja keppi lensi kisoissa. Pääsy pääministeritentteihin ei vaalivoittoa selitä. Lopputulos olisi ollut aivan sama jos Perussuomalaiset olisi suljettu nousukiidossa parin tentin ulkopuolelle. Meteli nousevan voiman sortamisesta olisi ollut infernaalinen.

Siinä vaiheessa ns. vahinko oli jo tapahtunut. Sen näki ja tunsi, kun oli kiertänyt koko maan kymmenissä tilaisuuksissa. Sekä Sanomatalon että Kluuvikadun toimituksista olisi kannattanut jalkautua paikallista Deliä pitemmälle. Vaikkapa Lea Mäkipään mukaan.

Ei pidä olla nuorelle tutkijapolvelle liian ankara. Kirja on sujuvaa luettavaa. Perustaa jatkotutkimukselle.

Voitto Helanderin tutkimus Vennamolaisuus populistisena joukkoliikkeenä on edelleen paras Suomessa julkaistu alan teos. Sen julkaisemisesta on nelisenkymmentä vuotta.

Kuntavaalien tulos ei ratkea tämän illan puheenjohtajatenttiin. Apua siitä on, jos hyvin menee.

Jytky on pohjustanut Perussuomalaisten kuntavaalia ja ehdokashankintaa.

Onko Haavisto-ilmiö tehnyt saman vihreiden kohdalla?

Jos on, niin miksi? Ja jos ei, niin miksi ei?

Perussuomalaisilla on Jytkyn jäljiltä 2500 ehdokasta enemmän kuin viime kuntavaaleissa. Vihreillä vajaat sata. Muut puolueet menettivät satoja ehdokkaita, kepu jopa lähes 1500.

Tuskin tämä mediasta johtuu.

Soinia voi äänestää vain Uudellamaalla toitotettiin eduskuntavaalien  alla. Eurokriisiä ei ratkaista kunnissa, toitotetaan nyt. Toitottakaa vaan.

Summasummarum. Annan arvosanaksi Jytkyn  anatomiasta arvosanaksi Cum laude appropatur.