Everybody knows – Portugal goes

Leonard Cohen laulaa: Everybody knows that a boat is leaking…Kaikki tietävät, että laiva vuotaa. Tämä pätee Euroopan Unioniin ja sen eri ilmenemismuotoihin.

Kirjoitan tätä Brysselissä torstaina aamupäivällä, ennen Eurooppa-Neuvoston kokousta. Viimeiset pari päivää olen taustoittanut kriisinäkymiä, hakenut tietoa, keskustellut monenlaisten talousviisaiden ja lehtimiesten kanssa.

EU-eliitti kautta Euroopan pelottelee maailmanlopulla. Ei – ei tästä tule Euroopan loppua, ei edes vielä Euroopan Unionin loppua. Mutta takausten loppu pitäisi tulla . No bailout.

Tässä kriisissä kyse on ennen kaikkea pankkien pelastamisesta. Koko sotku alkoi siitä, että Saksassa ei poliitikoilla ollut kanttia myöntää , että taas pitäisi antaa pankkitukia/päästää pankkeja nurin. Tämä kriisi verhotaan euron pelastamisen retoriikkaan.

Vakausmekanismissa Suomi on marginaalitekijä. Jos mekanismi toimii, se toimii meidän poissaolosta huolimatta. Jos se epäonnistuu, se epäonnistuu Suomen mukanaolosta riippumatta. Ei Suomea mistään haluta (eikä voida) erottaa tämän takia.

Ei ole suomalaisen veronmaksajan ja kansalaisen etu pumpata takausrahoja kaatuvaan systeemiin. Saksalaiset ja ranskalaiset pankit hoitakoon omat vastuunsa konkurssimaissa. Tämä toteutetaan siten, että Ranska ja Saksa pääomittavat pankkinsa ja antavat sitten markkinan ratkaista velkaantuneiden valtioiden velkakirjojen hinnan.

Pysyvä vakausmekanismi on liittovaltiorakenne. Maastrichtin -sopimuksen no-bailout-klausuuli menettää täysin merkityksensä, finanssipolitiikassa EU-koordinaatio lisääntyy ja periaatteessa tie on auki kasvattaa ESM-järjestelmää miten suureksi tahansa.

Summat ovat valtavia. Pelkästään Kataisen kaavailema ALVin korotus menee pysyvän vakausmekanismin peruspääoman maksamiseen!

Portugalin pääministeri erosi. Siinä on seuraava pelastettava. Koska? Viimeistään huhtikuun puolivälissä. Suuri eurolaina lankeaa maksettavaksi, eikä rahaa ole!