Kolme keikkaa

Vaalikiertueeni koko Suomessa on alkanut. Viime lauantaina olin Raumalla, maanantaina Torniossa ja tiistaina Oulussa.

Alkupalat maistuivat. Väki ja omat ehdokkaat olivat hyvin liikkeellä. Kyllä poliittista puhetta tullaan kuuntelemaan, kun joku sellaisen pitää.

Rauman keikan aamuna Satakunnan Kansa julkaisi mielipidetiedustelun, jonka mukaan kannatuksemme oli Satakunnassa 21,5 prosenttia. Vähemmistäkin meni vanhojen puolueiden kellokkailta ja heidän myötäjuoksijoiltaan aamukahvit väärään kurkkuun. Paukkupakkanen ei haitannut. Tori oli täynnä väkeä.

Oulussa kävi samoin. Puhetilaisuuspäivänä julkaistiin gallup, jossa Perussuomalaisten kannatus Oulun vaalipiirissä oli 19,9 prosenttia.

Gallupit eivät äänestä, mutta kyllä ne mielialoista kertovat. Perussuomalaisilla on erinomaiset edellytykset tehdä poliittista historiaa.

Puhetilaisuuksissa kokenut poliitikko näkee ja aistii monenlaista. Kannatusta, toivoa, pettymystä, innostusta ja vastustajien maksetut narisijat. On hyvä merkki, että naapurit ovat liikkeellä. He toimivat kuin junan vessa, samoin kuin keskustelupalstojen vakipäivystäjät. Ovat ennakoitavissa. He työntävät vaalivankkureitamme.

Rauma ja Oulu ovat tuttuja puhepaikkoja. Niistä on vertailupohjaa. Tornio oli uusi tuttavuus, väkimäärä yllätti minutkin.

Perussuomalaisten on turha rutista, että media ei meitä huomioi. Päinvastoin. Totesin myös radion voiman. Olen tehnyt radiokolumneja Lapin vaalipiiriin koko EU-pestini ajan. Ääni vaikuttaa.

Tutkimukset osoittavat, että Perussuomalaisten kannatus on noussut tasaisesti – kautta maan.

Kannatuksen kasvun syyt ovat moninaiset. Yksi asia ei puoluetta nosta – eikä pudota.Perusta on vahva.

Puoluejohtajalle kenttäkokemus on tuiki tarpeellista vaalitaistelun kiihtyessä. Oman linjan kannatus asetetaan käytännön testiin.

Olin ensimmäistä kertaa näiden vaalien alla ns. puheenjohtajatentissä muiden puheenjohtajien kanssa Oulussa. Ammatti-ihmisiä kaikki. Tunnelmasta aisti monenlaista.

Kannattaa aina olla oma itsensä. Kulmineen.

Kolme keikkaa oli avausmatsi. 1-o.