Äänestysinto nousee

Vaaliosanotto Suomessa on laskenut kuin lehmän häntä. Eduskuntavaaleissa jäätiin viime kerralla alle seitsemänkymmenen prosentin.

Tähän tulee ensi huhtikuussa parannusta.

Miten niin?

Eikö vaalirahaskandaalin ryvettämässä Suomessa pitäisi käydä päinvastoin?

Oma käsitykseni perustuu pitkään kokemukseen ja henkilökohtaiseen palautteeseen sekä jatkuvaan keskusteluun suomalaisten kanssa. Mitään gallup-tietoa äänestysaktiivisuuden noususta ei ole julkaistu. Luotan poliittiseen vaistooni.

Perussuomalaiset ja minä olemme auttamatta jälkijunassa, jos seuraamme gallupeja. Perussuomalaisten nousu on ollut aistittavissa jo viime presidentinvaaleista lähtien. Kuntavaalit olivat ratkaiseva sysäys eteenpäin.

Perussuomalaisten uusista valtuutetuista suurimmalla osalla ei ole poliittista taustaa muista puolueista. Perussuomalaiset ovat aktivoineet kokonaan uusia ihmisryhmiä politiikkaan ja tulokkaita on myös valittu valtuustoihin.

Ilta-Sanomat oli selvittänyt Taloustutkimuksen avulla gallup-nousun taustoja. Suurin merkittävä lisäpotin tuoja on nukkuvat äänestäjät, sitten entiset SDP:n ja Keskustan äänestäjät. Kokoomuskin on alkanut vuotamaan…Palautetta tulee etenkin perusarvokokoomuslaisilta.

Perussuomalaisten kannatuksen nousu nostaa äänestysintoa. Osa lähtee äänestämään Perussuomalaisia, osa vastavoimaa Perussuomalaisille.

Perussuomalaisista puhutaan työpaikoilla, kapakoissa,kadunkulmissa, toreilla ja keskustelupalstoilla. Rapakin lentää; se kuuluu asiaan, sillä aikaiset oivaltajat ovat usein yhteiskunnan antenniosastoa.

Kolmen vanhan pääpukaripuolueen kannatus on melko tasaista. Tämä lisää kiinnostavuutta. Keskisarjassa katsotaan Perussuomalaisten, Vihreiden ja Vasemmistoliiton nokkimajärjestys. Perussuomalaisten kannattama pakkoruotsin poisto hermostuttaa RKP:n kannattajat liikkeelle. Kristilliset ovat vaikeuksissa, mutta toivoa on. Eduskunnan ulkopuolisissa ryhmissä propellihatut jylläävät ja heihin tulee lisää intoa, kun heihin kiinnitetään vähän huomiota.

Äänestysinnon nousulla on vaikutusta vaalin tulokseen. Mitä enemmän äänestysinto kasvaa sitä paremmiksi käyvät Perussuomalaisten ja SDP:n mahdollisuudet. Alhainen äänestysosantto sataa eniten Kokoomuksen ja Vasemmistoliiton laariin. Ne saavat parhaiten kannattajansa liikkeelle, oli tilanne mikä hyvänsä.

Yksi prosentti äänistä merkitsee viimeaikaisilla äänestysprosenteilla karkeasti noin 30.000 ääntä.

Perussuomalaisten gallup-nousu viimevaaleista on yli kuuden prosentin luokkaa eli noin 180.000 ääntä entisten 112.000 lisäksi. Se on suomalaisissa olosuhteissa valtava nousu. Tuo nousu ei voi yksin tulla entisiltä vanhojen puolueiden äänestäjiltä, nukkuvia on herännyt.

Yhtään ääntä ei vielä ole annettu. Kun Perussuomalaiset jatkavat samalla johdonmukaisella peruslinjalla, reilu vaalivoitto on otettavissa. Se edellyttää, että iso osa nukkuvista herää ja äänestää Perussuomalaisia.

On varma, että Perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen tutkituin (ja hutkituin)puolue, kannatuksen kasvun syyt ovat syynissä. Pro-gradutöitä tehdään sekä puolueesta että henkilöistä.

Syyt löytyvät, kuten aarteetkin, kun kaivaa oikeasta paikasta. Karttakaan ei olisi pahitteeksi.

Strasburg (EU) kutsuu tänään maanantaina. Siinä on yksi syy. Missä EU, siellä ongelma. Tänään ja huomenna.