Puheenjohtajan palsta

Julkaisen tässä poikkeuksellisesti Puheenjohtajan palstan tuoreimmasta Perussuomalaiset-lehdestä:

Tony Halme oli yksi meistä

Tony Halme on kuollut, muistot elävät.

Perussuomalaiset ottavat osaa omaisten suruun samalla kun suremme itse kukin omalla tavallamme. Minulle Tony Halme oli edustajakollega ja ystävä. Olimme erilaisia, saman aikakauden miehiä, joiden polut perussuomalainen vaihtoehto yhdisti.

Voitimme ja hävisimme yhdessä. Muodostimme kolmisin Raimo Vistbackan kanssa legendaarisen Perussuomalaisten eduskuntaryhmän, joka loi pohjan puolueemme kasvulle. Saimme yhdessä peruskentän kanssa innostettua uusia ihmisiä mukaan ja kannatuksemme nousuun.

En ole Tony Halmeen kohdalla ollut puolueeton. Olin ja olen hänen puolellaan. Aina ei ollut helppoa. Kavereita oltiin, vaikka sydän märkäni. En hyväksy kaikkia Tonyn tekemisiä, mutta miehen hyväksyn.

Politiikassa Tony Halmeen asialistalla oli kaksi ylitse muiden; sotiemme veteraanien sekä kovaosaisten lasten asia. Nämä eivät jääneet häneltä puheiden tasolle. Raumanmeren juhannuksen nyrkkeilyottelun varat menivät lyhentämättömänä veteraanityön tilille. Kovaosaisia lapsia Tony Halme kävi tapaamassa useissa eri yhteyksissä omasta halustaan. Lasten hyväksikäyttöä Tony kammoksui. Hänen eduskunta-aloitteensa keskittyivät pääasiassa näiden ryhmien aseman ja tilanteen kohentamiseen.

Eduskunnassa Tony oli vierailijaryhmien suosikki; hän lähti aina tervehtimään eri puolueen kansanedustajien vieraita kun pyyntö tuli.

Tony Halme oli elämässään ehdolla kaksissa vaaleissa, eduskuntavaaleissa 2003 sekä kunnallisvaaleissa 2004, ja tuli molemmissa valituksi. Hän herätti Helsingin lähiöt ja osoitti, että Perussuomalaiset voivat menestyä kaupungeissa.

Mies tiesi, mitä betonilähiöissä ajatellaan. Hän ei kysynyt lupaa mielipiteilleen kaapinpäältä huutajilta tai vanhoilta puolueilta.

Raimo Vistbacka, Timo Soini ja Tony Halme oli yhtenäinen eduskuntaryhmä. Olemme kolme täysin erilaista persoonaa, tulimme keskenämme hyvin toimeen, täydensimme toisiamme ja pidimme toistemme puolta – joka tilanteessa. Vastatuulta oli ja tuli, ketju piti.

Perussuomalaisesta puolueväestä Tony piti sydämestään. Hän oli yksi meistä. Me perussuomalaiset emme ole helppoja ihmisiä, usealle meistä elämäkään ei ole helppo. Kritiikkiä annetaan, sitä kestetään, kuka enemmän, kuka vähemmän. Anteeksi annetaan, jos pyydetään, aina ei osata pyytää.

Tony Halme oli suustaan lahjakas. Mieleeni on voimallisesti piirtynyt Tonyn ja noin viisivuotiaan pojan kohtaaminen vuoden 2003 eduskuntavaalien alla, Espoon lippulaivassa. Toni jakeli nimikirjoituksia ja Viikinkikortti kädessään tuo poika pyysi nimmaria isolta mieheltä.
Tony kyykistyi pienen pojan eteen ja kysyy: ”Pelottaako koskaan mennä nukkumaan?” ”Joskus”, vastasi pieni poika. ”Laita tämä kuva sänkysi päätyyn, niin ei tule mörköjä”, sanoi Tony. Pikkumiehen ilme kirkastui ja hän pinkoi äitinsä luokse korttiaan heiluttaen, Tony hymyili perään. Myhäilin minäkin.

Tony Halme ei ollut itse tyytyväinen panokseensa kansanedustajana ja kantoi huolta puolueen menestyksestä toilailujensa jäljiltä. Hänen helpotuksensa oli suuri, kun pärjäsimme vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Uskon, että Tony haluaa teidän kaikkien tietävän, että hänessä oli myös kannustava ja toiset syvästi huomioon ottava ihminen.

Liitän oheen lopuksi muutaman Tonylta saamani tekstiviestin, joissa hän puki tärkeitä asioita sanoiksi seuraavasti:

*1.2.2007: Joo kyllä mä pärjään, kiitos vain tuhannesti tuesta ja avusta…ja olen pahoillani että joudut oleen tän mun asian keskipisteenä…mutta tuhannet kiitokset siitä että olet jaksanut hoitaa näitä mun asioita…Halme.

*19.2.2007 huolestuneena lähestyvistä vaaleista: No hyvä. Onnea vaaleihin…terveisiä Ramille…Halme

*18.3.2007 eduskuntavaaliyönä: Onneksi olkoon vaalituloksesta… Hyvä, että tulos nousi mun mokailusta huolimatta…Halme.

*11.5.2007, kun olin keuhkokuumeessa Jorvin sairaalassa: Paranemista ja voimia…Ystäväni…Halme.

* 7.6.2009: Onneksi olkoon…ÄÄNIHARAVA…näytit niille sitten kuka on Suomen Kuningas…Halme

*15.10.2005 erään tempauksen jälkeen: Joo ei hätää munankuorilla kävellään…Halme

Niin, ei enää hätää, tuskaa ja menestystä.

Lepää rauhassa Tony Halme; uskomme mukaan tapaamme vielä.