Stasi-lista julkiseksi

Elämässä on tilanteita, jolloin paras ja järkevin ratkaisu eivät aina kohtaa. Politiikassa oppii, jos siellä pitkään viihtyy tai saa olla, että asiat ovat sen lisäksi miten ne ovat niin miltä ne näyttävät.

Stasi-listan kohdalla on nyt julkistaminen tarpeen. Julkistaminen tuo ja luo varmasti mielipahaa, jonkin ylilyönninkin, mutta julkistamatta jättäminen syö koko järjestelmämme uskottavuuden.

Olen aina suhtautunut poliisiin myönteisesti. Demokraattisessa maassa poliisi ei voi toimia vastoin kansanvallan edustajien yksimielistä tahtoa. Olen jokseenkin varma, että salailu-linjalle ei montaa merkittävää päättäjää enää saada värvättyä.

Tässä ei nyt auta reunaehtojen kahisuttelu. Ne voidaan liittää paketin kääreeksi, pääasia on, että lista avataan.

Esitin eilen kannanottonani, että kaikkien eduskuntapuoleuiden puheenjohtajat ottaisivat kantaa listan julkistamisen puolesta. Kansaa varmasti kiinnostaa puoluejohtajien kanta.

Presidentti Mauno Koivisto ja SUPO:n ex-päällikkö Seppo Tiitinen näkevät, että lista voidaan julkistaa. He aikanaan tekivät päätöksen sen salaamisesta. Olisi todella outoa, mikäli lista jää pimentoon. Huhut vaan muuttuvat hurjemmiksi.

Stasi-lista tulee joka tapauksessa reisille. SUPO voisi nyt tehdä välttämättömyydestä hyveen, jos osaa.