Häkämies höyrähti

Kokoomuksen vapauden kaiho huutaa NATO:n perään. Puheenjohtaja Jyrki Katainen aloitti ja knihtinä toimiva puolustusministeri Jyri Häkämies jatkaa

Kommarit ja muu höyrypääporukka lauloi 1970-luvulla: USA ja NATO – Rauhan perikato. Kokoomuksella on asiaan ajankohtaistettu versio: Ryssille nyt pato – Ratkaisu on NATO. Kumpikaan iskulause ei nyt kovin fiksulta vaikuta, mutta politiikkaa tehdään ajassa, ajateltiin silloin ja niin ajattelee kokoomus nyt.

Kurssikaverini valtiotieteellisestä vuodelta 1981 Jyri Häkämies on kyllä mainio veikko. Hän on selkeän ideologinen, selkeä porvari. Niitä ei vielä minun nuoruudessani monia ollut. Elää niin kuin opettaa.

Ministeri Häkämies myi Kemiraakin ilman tarjouskilpailua sekä Eläkeyhtiölle että yksityiselle rahasuvulle. Tätä voisi kutsua suunatuksi kaupaksi ja kauppahan se kannattaa, mutta kenelle? Tämä panee kyllä pienen ihmisen kysymään, että miten tällainen kauppa on mahdollista, kun jokainen terveyskeskuksen lattiakin pestään vasta tarjouskilpailun jälkeen? Missä on EU:n kilpailulainsäädäntö? No Pyrsselissähän ne vätykset istuvat lasilinnassaan.

Mielenkiintoista olisi pienen ihmisen myös tietää, että kumpi otti ensin yhteyttä ostaja vai myyjä? Ja mistä tiesi ottaa yhteyttä? Avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä Suomessa hoetaan kun suurta mantraa. Naapurissakin paras tili on tehty valtion omaisuutta ostamalla.

Ameriikan raitilla Häkämies kyllä höyrähti ja kyselijöitä tulee riittämään Eduskunnan ensimmäisellä kyselytunnilla ensi torstaina. Vasen äärilaita aloittaa tykityksen ja muut painavat perästä. Poliittinen syksy on todella alkanut.