Budjettipuheita

Puhuin budjetista tänään 4 kertaa ja kuuntelin mielenkiinnolla kollegoiden puheita. SDP:n opposotioretoriikkaa menee vielä valtaosin komiiikan puolelle, vaikka Heinäluoma parantaa kuin sika juoksuaan, mikä ei vielä sinänsä ole paljon, mutta sosialisteillehan liike on tärkein, eikä päämäärä.

Heinäluoma oli kuitenkin varsin hyvä, kun häntä vertaa muihin SDP:n puhujiin. Sosialistien nykyretoriikalla ei kansaa hurmata.Voisin ennustaa, että Jouko Skinnarin ja Rakel Hiltusen tämän päivän puheet löytyvät vielä Ben Zyskowiczin kuuluisasta pöytälaatikosta. Sossusoppa syötetään lusikka kerrallaan takaisin SDP:lle.

SDP:lta puuttuu ainakin vaalikaudeksi uskottavuus köyhän asian ajajana, sillä juuri SDP esitteli ja vei läpi Kepun ja ruotsalaisten tuella varallisuusveron poiston. Tämä teko oli yksi suurista yksittäisistä syistä SDP:n vaalitappioon. On mielenkiintoista huomata, että ettei yksikään varallisuusveron poistoa vastaan äänestänyt SDP:n edustaja pudonnut Eduskunnasta (Jukka Roos jäi vapaaehtoisesti pois).

Kepu teki oppositioaikanaan kerran vuoteen välikysymyksen korkeasta bensaverosta. Sanoin istuntosalissa tänään, että Kepu toimi käkikellon tarkkuudella tässä asiassa, mutta nyt on meno muuttunut: ”Ei enää kuku Kepun käki, sen jo Suomen kansa näki.”

Budjettikeskustelu on piristävää, sillä siinä on mahdollisuus kuulla uusien kansanedustajakollegoiden mielipiteitä. Taso on kirjavaa, mutta hyviä poikkeuksiakin on. Espoolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr) on hyvänoloinen tulokas. Johannalla on ollut oma itsenäinen linja Espoon valtuustossa.

Muutama muukin lupaus uusissa edustajissa on. Seuraan mielenkiinnolla.